piątek, 22 listopada 2024

Gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami

Gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami

Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem warzyw, dobrze przyprawiony to nasza propozycja na pyszny obiad.

Składniki:

  • 60 d kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 25 dkg małych pieczarek
  • 1 papryka czerwona i zielona
  • 5 dkg smalcu
  • 1 skórka z wędzonego boczku
  • 1 szklanka bulionu grzybowego
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przyrządzenia:

Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2 cm.



Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojone mięso oraz skórkę wędzoną. Obsmażamy je na rumiano.

Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę, rumienimy ją.



 Następnie wrzucamy do rondla pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki w całości lub przekrojone na pół. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż wszystko się lekko przysmaży i płyn odparuje.



 Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, sos sojowy i bulion grzybowy i szklankę gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.



Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go na koniec odrobiną maggi i ewentualnie solą i pieprzem. Pozbywamy się skórki wędzonej, która miała dać tylko smak gulaszowi.



Gulasz z łopatki wieprzowej gotowy!

Nasza rada:

Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.

Gulasz wieprzowy możemy smażyć na oleju i maśle, jeśli nie przepadamy za smalcem. Będzie równie smaczny.

Gulasz możemy podać z kaszą, ziemniakami lub przeróżnymi kluseczkami.

 

czwartek, 21 listopada 2024

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczystości domowe. Dzisiaj zrobimy jarzynową na szybko z warzyw, które zostały nam z rosołu.

Składniki:

  • 2 ugotowane marchewki
  • 1/2 średniego selera ugotowanego
  • 10 cm pora -białej części
  • 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 3-4 ogórki kiszone
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duże jabłko
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone, obrane ze skórki jabłko, jajka, por, marchew i seler, ziemniaki obrane z łupin kroimy w drobną kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy jedną niepełną łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku.

Do sałatki jarzynowej dodajemy majonez gęsty i kremowy o łagodnym smaku, aby nie zdominował smaku jarzyn. Zamiast cebuli dajemy por, jest mniej ostry i nie psuje się tak szybko jak cebula, dzięki temu sałatka może postać 3-4 dni w lodówce. Ogórki kiszone możemy zastąpić konserwowymi. Dajemy dużo jabłka twardego i chrupiącego, ponieważ poprawia ono konsystencję sałatki ( lubimy w sałatce składnik chrupiący).



Sałatka jarzynowa gotowa!

 

środa, 20 listopada 2024

Przekąska z ciasta francuskiego

Przekąska z ciasta francuskiego

Bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego w kształcie świderków. Świetna propozycja na imprezę, chrupiący dodatek do drinków. Wykonanie jej zajmuje 15-20 minut.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 20 dkg sera żółtego
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół pęczka koperku

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.

Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

Rozwijamy na blacie arkusz ciasta francuskiego. Dzielimy go na dwie części. Jedną z nich smarujemy koncentratem pomidorowym, oprószamy przyprawami i posypujemy serem startym na tarce o grubych oczkach i posiekanym koperkiem.




Nakładamy na tak przygotowane ciasto drugą część i lekko przyciskamy.

Radełkiem kroimy ciasto na paski (nam wyszło 16 pasków). Następnie każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.



Na koniec smarujemy każdy pasek żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Możemy jeszcze ewentualnie posolić po wierzchu świderki.

Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.



Świderki z ciasta francuskiego gotowe!

 

Sernik korzenny

Sernik korzenny

Doskonały w smaku sernik o piernikowym smaku na ciasteczkowo-korzennym spodzie. Szykownie się prezentuje, idealnie pasuje na świąteczny stół!

Składniki:

spód sernika:

  • 220 g herbatników
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

ciasto:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 6 jajek M
  • 200 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 150 ml kremówki 30%
  • 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 40 g
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

polewa:

  • 1 czekolada biała
  • 2 czubate łyżki masy kajmakowej z puszki
  • 2 -3 łyżki mleka
  • dowolna posypka do dekoracji

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Ważne!

Robimy spód do ciasta.

Tortownicę 24-25 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia na spodzie i na rancie. Rant robimy trochę wyższy niż ma tortownica. Sernik lubi mocno wyrosnąć.



Mielimy w malakserze lub maszynce do mięsa herbatniki. Dodajemy do nich przyprawę do piernika i roztopione, przestudzone masło. Mieszamy i wysypujemy do formy. Lekko ubijamy i wyrównujemy. Odkładamy tortownicę do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Na dół piekarnika wstawiamy blaszkę z wodą. Ciasto ustawimy na drugiej półce od dołu.

Robimy sernik.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę niezbyt sztywną.

Do żółtek wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem na jasną masę.

Ser, kremówkę, budyń, przyprawę do piernika i skrobię przekładamy do dużej miski. Łączymy mikserem krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy do sera masę jajeczną, miksujemy. Na koniec wtłaczamy do masy serowej delikatnie łopatką silikonową pianę z białek. Dodajemy skórkę pomarańczową.




Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy sernik w 180 °C 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy jeszcze godzinę.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto godzinę przy uchylonych drzwiczkach . Następnie przekładamy sernik do lodówki na całą noc.



Następnego dnia polewamy sernik polewą i przyozdabiamy świątecznie. Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną wylewamy na sernik.



Piękny świąteczny sernik korzenny gotowy!


 

Sałatka ziemniaczana na szybko

Sałatka ziemniaczana na szybko

Prosta, smaczna sałatka ziemniaczana, którą przygotujemy w 15 minut.

Składniki:

  • 3 duże, ugotowane ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 papryka czerwona
  • mały pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ziemniaki kroimy w nieco grubszą kostkę. Pozostałe warzywa w drobną kosteczkę. Przekładamy je do miski. Dodajemy majonez, śmietanę i musztardę. 



Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy całość. Na koniec posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.



Sałatka ziemniaczana na szybko gotowa!

 

wtorek, 19 listopada 2024

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z porem, marchewką i papryką to najlepszy dodatek do obiadu, szczególnie zimą. W naszym domu często podawana do ryb ale również do schabowego. Prosta i smaczna.

Składniki:

  • 30 kg kapusty kiszonej ( najlepiej z marchewką)
  • 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 por, biała część 10 cm
  • po 1/4 papryki żółtej i czerwonej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała marchew
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • szczypta kminku mielonego

Sposób wykonania:

Kapustę możemy trochę przesiekać. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w półkrążki, dajemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Dokładnie osączamy z wody. Papryki kroimy w drobną kostkę. 



Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy. Mieszamy całość. Posypujemy posiekaną natką.



Surówka z kapusty kiszonej gotowa! 

 

sobota, 16 listopada 2024

Warzywa w sosie beszamelowym

Warzywa w sosie beszamelowym

Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w beszamelu. Polecamy jako doskonały dodatek do delikatnych mięs drobiowych lub chudej wieprzowiny czy cielęciny.

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokułu
  • sól
  • łyżka natki pietruszki

sos beszamelowy:

  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

Warzywa obieramy, myjemy. Marchew kroimy w półplasterki, kalafiora i brokuł dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Najpierw wrzucamy na nią marchew i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy do niej kalafiora. Gotujemy całość kolejne pięć minut, licząc od zagotowania i na koniec wrzucamy brokuł na 3 minuty. Warzywa odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dobrze odsączamy.

Przygotowujemy beszamel.

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy do niego mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy chwilę.



 Następnie wlewamy mleko, dobrze rozprowadzamy je w zasmażce, aby nie było grudek. Jeśli sos bardzo gęstnieje dodajemy do niego jeszcze mleko lub odrobinę wody. Beszamel ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotujemy sos ok. 2 minuty stale mieszając i wyłączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wlewamy sok z cytryny. Dodajemy drobno posiekaną natkę. Beszamel gotowy.




Warzywa wrzucamy do beszamelu i lekko podgrzewamy.



Warzywa w sosie beszamelowym gotowe!

Nasze rady:

Do beszamelu w klasycznym przepisie dodaje się szczyptę gałki muszkatołowej. My czasami zamiast niej dodajemy trochę curry, sos zyskuje ładny kolor i ciekawy smak, który nadaje warzywom świetny smak.



 

piątek, 15 listopada 2024

Szarlotka z pianką budyniową

Szarlotka z pianką budyniową

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego spodu poprzez warstwę jabłek lekko kwaskowych o cytrynowym smaku, piankę truskawkową i na koniec kruchy, chrupiący wierzch. Szarlotka smakuje wybornie i prezentuje się szykownie.

Składniki:

  • 1,8 kg jabłek przed obraniem
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 4 łyżki cukru

ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru + puder do posypania ciasta po upieczeniu
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 2 łyżki bułki tartej

pianka budyniowa:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 budynie truskawkowe lub malinowe

Sposób wykonania:

Ciasto.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce o dużych oczkach, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do dwóch woreczków -1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, 2/3 do lodówki na pół godziny.

Masa jabłkowa.

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, dusimy razem z cukrem  przez 15 minut licząc od zagotowania. Odparowujemy jak najwięcej płynu. Wyłączamy ogień i dodajemy do gorącej masy galaretkę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody i kaszkę mannę. . Dokładnie mieszamy i odkładamy masę jabłkową do lekkiego przestudzenia.



Pieczemy szarlotkę.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą część ciasta najlepiej na papierze do pieczenia, przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10 minut.




W tym czasie ubijamy pianę. Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Teraz całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.



Wykładamy na podpieczone, gorące ciasto bułkę tartą i masę jabłkową. Na niej układamy piankę budyniową




Na koniec ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki i układamy je na wierzchu.



Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 35-40 minut. Jeśli w trakcie pieczenia góra nam się zbyt zarumieni przykrywamy ją papierem do pieczenia. My przykryłyśmy ciasto 10 minut przed końcem pieczenia.

Upieczoną szarlotkę zostawiamy w piekarniku i trzymamy ją jak sernik, czyli przy wyłączonym piecu i lekko uchylonych drzwiczkach, aż wystygnie. Następnie wkładamy ją do lodówki na kilka godzin, aby masa jabłkowa dobrze zastygła. Wtedy nasza szarlotka będzie dobrze się kroiła i trzymała formę, ale z doświadczenia wiemy, że ciepłą też można jeść, ponieważ jest przepyszna.

Szarlotkę możemy na koniec posypać cukrem pudrem.



Szarlotka z pianką budyniową gotowa!

 

Bitki schabowe z cebulą i pieczarkami

Bitki schabowe z cebulą i pieczarkami

Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa. Kruche, chude mięso z podsmażoną cebulą i pieczarkami -obiad, który robi się szybko i prosto a smakuje wybornie.

Składniki:

  • 4 plastry mięsa ze schabu (1,5-2 cm grubości)
  • 2 duże cebule
  • 25 dkg małych pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka papryki mielonej, wędzonej
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:

Poporcjowany schab rozbijamy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, ale delikatnie, nie spłaszczamy ich jak schabowych! Skrapiamy kotlety cytryną, aby skruszały i odkładamy na 15-20 minut do lodówki.



Cebulę kroimy w niezbyt cienkie półkrążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, solimy ją i doprowadzamy do zeszklenia.



Do podduszonej cebuli dorzucamy pieczarki pokrojone na połówki, malutkie możemy dać w całości. Całość smażymy, aż odparuje płyn wytworzony z pieczarek. Przyprawiamy solą i pieprzem.



Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę tłuszczu.

Oprószamy bitki solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką. Dajemy je na patelnię, na mocno rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy na rumiano z obu stron i usmażone bitki przekładamy na patelnię z cebulą i pieczarkami. Po usmażeniu wszystkich bitek i przełożeniu ich do cebuli, dolewamy łyżkę sosu sojowego i przykrywamy całość pokrywą, podgrzewamy całość 3-4 minuty.

Bitki schabowe z rumianą cebulą i pieczarkami gotowe!



Podajemy bitki z ziemniakami lub frytkami oraz ulubioną surówką.

 

wtorek, 12 listopada 2024

Chleb z ziarnami na dwie foremki

Chleb z ziarnami na dwie foremki

Duża porcja chleba na dwie foremki. Przygotowujemy go, kiedy mamy gości lub nie chcemy piec chleba zbyt często. Możemy go zawsze pokroić na kromki i przechowywać w zamrażarce. Wyjęty z zamrażarki odmraża się chwilę a smakuje jak świeży prosto z piekarnika.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej typ 750
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 4 -5 łyżek ziaren słonecznika
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 14 g suchych drożdży
  • 1 porcja suchego zakwasu -15g
  • 800 ml ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • mąka do podsypywania ciasta

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy obie mąki. Do przesianej mąki dodajemy olej, sól, cukier, drożdże i zakwas oraz słonecznik (jedną łyżkę zostawiamy do posypania wierzchu chleba) . Całość mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły.



Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, zaczynamy wyrabiać ciasto na blacie około 10 minut. Jeśli klei się do blatu możemy trochę podsypać blat mąką.



Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do wyłożonych papierem keksówek o wymiarach 25x12 cm.



Tak przygotowane chlebki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 do 1,5 godziny. Chleby mają wyrosnąć do brzegów blaszek. Tuż przed włożeniem chlebów do piekarnika smarujemy je żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody i posypujemy słonecznikiem.



 Wstawiamy chleby do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220° C przez 10 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy je jeszcze 30 minut. Upieczone chleby od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.



Chleb ze słonecznikiem na dwie foremki gotowy!