środa, 20 listopada 2024

Przekąska z ciasta francuskiego

Przekąska z ciasta francuskiego

Bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego w kształcie świderków. Świetna propozycja na imprezę, chrupiący dodatek do drinków. Wykonanie jej zajmuje 15-20 minut.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 20 dkg sera żółtego
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół pęczka koperku

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.

Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

Rozwijamy na blacie arkusz ciasta francuskiego. Dzielimy go na dwie części. Jedną z nich smarujemy koncentratem pomidorowym, oprószamy przyprawami i posypujemy serem startym na tarce o grubych oczkach i posiekanym koperkiem.




Nakładamy na tak przygotowane ciasto drugą część i lekko przyciskamy.

Radełkiem kroimy ciasto na paski (nam wyszło 16 pasków). Następnie każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.



Na koniec smarujemy każdy pasek żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Możemy jeszcze ewentualnie posolić po wierzchu świderki.

Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.



Świderki z ciasta francuskiego gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz