Przekąska z ciasta francuskiego
Bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego w kształcie świderków. Świetna propozycja na imprezę, chrupiący dodatek do drinków. Wykonanie jej zajmuje 15-20 minut.
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 20 dkg sera żółtego
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 żółtko
- szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- pół pęczka koperku
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.
Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Rozwijamy na blacie arkusz ciasta francuskiego. Dzielimy go na dwie części. Jedną z nich smarujemy koncentratem pomidorowym, oprószamy przyprawami i posypujemy serem startym na tarce o grubych oczkach i posiekanym koperkiem.
Nakładamy na tak przygotowane ciasto drugą część i lekko przyciskamy.
Radełkiem kroimy ciasto na paski (nam wyszło 16 pasków). Następnie każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Na koniec smarujemy każdy pasek żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Możemy jeszcze ewentualnie posolić po wierzchu świderki.
Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Świderki z ciasta francuskiego gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz