MAKATKA

piątek, 22 listopada 2024

Gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami

Gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami

Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem warzyw, dobrze przyprawiony to nasza propozycja na pyszny obiad.

Składniki:

  • 60 d kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 25 dkg małych pieczarek
  • 1 papryka czerwona i zielona
  • 5 dkg smalcu
  • 1 skórka z wędzonego boczku
  • 1 szklanka bulionu grzybowego
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przyrządzenia:

Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2 cm.



Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojone mięso oraz skórkę wędzoną. Obsmażamy je na rumiano.

Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę, rumienimy ją.



 Następnie wrzucamy do rondla pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki w całości lub przekrojone na pół. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż wszystko się lekko przysmaży i płyn odparuje.



 Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, sos sojowy i bulion grzybowy i szklankę gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.



Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go na koniec odrobiną maggi i ewentualnie solą i pieprzem. Pozbywamy się skórki wędzonej, która miała dać tylko smak gulaszowi.



Gulasz z łopatki wieprzowej gotowy!

Nasza rada:

Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.

Gulasz wieprzowy możemy smażyć na oleju i maśle, jeśli nie przepadamy za smalcem. Będzie równie smaczny.

Gulasz możemy podać z kaszą, ziemniakami lub przeróżnymi kluseczkami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz