MAKATKA

sobota, 23 listopada 2024

Ciasteczka owsiane korzenne

Ciasteczka owsiane korzenne

Szybkie ciasteczka owsiane, odrobinę pomarańczowe i piernikowe.

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych lub górskich
  • 1 i 1/3 szklanka cukru
  • 2 łyżki nasion słonecznika uprażonych
  • 6 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 120 g masła
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka M
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
Sposób wykonania:

Do dużej miski wsypujemy suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia (przesiane), płatki owsiane, przyprawę korzenną do piernika oraz uprażone ziarna słonecznika.



Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego cukier, mleko, sól oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy do niej 2 jajka i aromat pomarańczowy. Ponownie mieszamy. Następnie łączymy wystudzoną masę z suchymi składnikami.



Tak przygotowane ciasto wykładamy łyżką na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy zgrabne ciasteczka, zachowując odstępy ponieważ ciasteczka trochę urosną.



Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 15 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasteczka i odkładamy do przestudzenia. Następnie wykładamy na talerz. Jeśli chcemy przechowywać dłużej ciasteczka owsiane przekładamy je do metalowej puszki.



Ciasteczka owsiane korzenne gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz