Ciasteczka owsiane korzenne
Szybkie ciasteczka owsiane, odrobinę pomarańczowe i piernikowe.
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych lub górskich
- 1 i 1/3 szklanka cukru
- 2 łyżki nasion słonecznika uprażonych
- 6 łyżek mąki pszennej tortowej
- 120 g masła
- 100 ml mleka
- 3 jajka M
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
Do dużej miski wsypujemy suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia (przesiane), płatki owsiane, przyprawę korzenną do piernika oraz uprażone ziarna słonecznika.
Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego cukier, mleko, sól oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy do niej 2 jajka i aromat pomarańczowy. Ponownie mieszamy. Następnie łączymy wystudzoną masę z suchymi składnikami.
Tak przygotowane ciasto wykładamy łyżką na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy zgrabne ciasteczka, zachowując odstępy ponieważ ciasteczka trochę urosną.
Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasteczka i odkładamy do przestudzenia. Następnie wykładamy na talerz. Jeśli chcemy przechowywać dłużej ciasteczka owsiane przekładamy je do metalowej puszki.
Ciasteczka owsiane korzenne gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz