Udka kurczaka z patelni
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na patelni.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka masła
marynata:
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oleju
- 3/4 szklanki bulionu lub wody+łyżka maggi
Sposób wykonania:
Do miski dajemy wszystkie składniki marynaty, mieszamy dokładnie.
Udka kurczaka przekładamy do miski, nacieramy marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Mięso wyjmujemy z lodówki pół godziny przed smażeniem. Obsmażamy je z obu stron na rozgrzanym oleju, na patelni.
Następnie podlewamy udka bulionem i dusimy 30-40 min, pod przykryciem, kontrolując od czasu do czasu, czy płyn za mocno nie odparował.
W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość gorącej wody Na koniec dajemy na patelnię masło. Upieczone udka z kurczaka podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką.
Prosty obiad z udek kurczaka gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz