MAKATKA

poniedziałek, 25 listopada 2024

Udka kurczaka z patelni

Udka kurczaka z patelni

Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na patelni.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka masła

marynata:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki bulionu lub wody+łyżka maggi

Sposób wykonania:

Do miski dajemy wszystkie składniki marynaty, mieszamy dokładnie.



Udka kurczaka przekładamy do miski, nacieramy marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki.



Mięso wyjmujemy z lodówki pół godziny przed smażeniem. Obsmażamy je z obu stron na rozgrzanym oleju, na patelni.



Następnie podlewamy udka bulionem i dusimy 30-40 min, pod przykryciem, kontrolując od czasu do czasu, czy płyn za mocno nie odparował.



 W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość gorącej wody Na koniec dajemy na patelnię masło. Upieczone udka z kurczaka podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką.



Prosty obiad z udek kurczaka gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz