Warzywa w sosie beszamelowym
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w beszamelu. Polecamy jako doskonały dodatek do delikatnych mięs drobiowych lub chudej wieprzowiny czy cielęciny.
Składniki:
- 2-3 marchewki
- 1/2 kalafiora
- 1/2 brokułu
- sól
- łyżka natki pietruszki
sos beszamelowy:
- czubata łyżka masła
- czubata łyżka mąki pszennej
- szklanka mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
Warzywa obieramy, myjemy. Marchew kroimy w półplasterki, kalafiora i brokuł dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Najpierw wrzucamy na nią marchew i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy do niej kalafiora. Gotujemy całość kolejne pięć minut, licząc od zagotowania i na koniec wrzucamy brokuł na 3 minuty. Warzywa odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dobrze odsączamy.
Przygotowujemy beszamel.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy do niego mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy chwilę.
Następnie wlewamy mleko, dobrze rozprowadzamy je w zasmażce, aby nie było grudek. Jeśli sos bardzo gęstnieje dodajemy do niego jeszcze mleko lub odrobinę wody. Beszamel ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotujemy sos ok. 2 minuty stale mieszając i wyłączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wlewamy sok z cytryny. Dodajemy drobno posiekaną natkę. Beszamel gotowy.
Warzywa wrzucamy do beszamelu i lekko podgrzewamy.
Warzywa w sosie beszamelowym gotowe!
Nasze rady:
Do beszamelu w klasycznym przepisie dodaje się szczyptę gałki muszkatołowej. My czasami zamiast niej dodajemy trochę curry, sos zyskuje ładny kolor i ciekawy smak, który nadaje warzywom świetny smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz