Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty z porem, marchewką i papryką to najlepszy dodatek do obiadu, szczególnie zimą. W naszym domu często podawana do ryb ale również do schabowego. Prosta i smaczna.
Składniki:
- 30 kg kapusty kiszonej ( najlepiej z marchewką)
- 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 por, biała część 10 cm
- po 1/4 papryki żółtej i czerwonej
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 mała marchew
- 2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- szczypta kminku mielonego
Sposób wykonania:
Kapustę możemy trochę przesiekać. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w półkrążki, dajemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Dokładnie osączamy z wody. Papryki kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy. Mieszamy całość. Posypujemy posiekaną natką.
Surówka z kapusty kiszonej gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz