MAKATKA

wtorek, 19 listopada 2024

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z porem, marchewką i papryką to najlepszy dodatek do obiadu, szczególnie zimą. W naszym domu często podawana do ryb ale również do schabowego. Prosta i smaczna.

Składniki:

  • 30 kg kapusty kiszonej ( najlepiej z marchewką)
  • 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 por, biała część 10 cm
  • po 1/4 papryki żółtej i czerwonej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała marchew
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • szczypta kminku mielonego

Sposób wykonania:

Kapustę możemy trochę przesiekać. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w półkrążki, dajemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Dokładnie osączamy z wody. Papryki kroimy w drobną kostkę. 



Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy. Mieszamy całość. Posypujemy posiekaną natką.



Surówka z kapusty kiszonej gotowa! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz