niedziela, 26 stycznia 2025

Sernik babuni z wiśniami

Doskonały, puszysty sernik z wiśniami, o pomarańczowym smaku na ciasteczkowym spodzie, polany białą czekoladą. Szykownie się prezentuje, idealnie pasuje na wszelkiego rodzaju imprezy!

Składniki:

spód sernika:

  • 220 g herbatników

  • 80 g roztopionego masła

ciasto:

  • 1 kg sera z wiaderka

  • 6 jajek M

  • 180 g cukru

  • 16 g cukru wanilinowego

  • 150 ml kremówki 30%

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

  • kilka kropelek aromatu pomarańczowego

  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

  • 2 szklanki wiśni drylowanych z kompotu

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

polewa:

  • 1 czekolada biała

  • 2 -3 łyżki mleka

  • 1 łyżeczka masła

  • 4 kostki czekolady mlecznej

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Ważne!

Robimy spód do ciasta.

Blaszkę kwadratową 24 cm lub prostokątną 28x18 cm lub tortownicę 24-26 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia na spodzie i na rancie. Rant robimy trochę wyższy niż ma tortownica. Sernik lubi mocno wyrosnąć.

Mielimy w malakserze lub maszynce do mięsa herbatniki. Dodajemy do nich roztopione, przestudzone masło. Mieszamy i wysypujemy do formy. Lekko ubijamy i wyrównujemy. Odkładamy blaszkę do lodówki.




Wiśnie dobrze osączamy z płynu i mieszamy z łyżką skrobi.

Piekarnik nagrzewamy do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Na dół piekarnika wstawiamy blaszkę z wodą. Ciasto ustawimy na drugiej półce od dołu.

Robimy sernik.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę sztywną.

Do żółtek wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę.

Ser, kremówkę, budynie, aromat pomarańczowy przekładamy do dużej miski. Łączymy mikserem krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy do sera masę jajeczną, miksujemy. Na koniec wtłaczamy do masy serowej delikatnie łopatką silikonową pianę z białek. Dodajemy skórkę pomarańczową.



Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy i posypujemy wiśniami. Wkładamy sernik do piekarnika. Pieczemy go w 170 °C 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 °C i pieczemy jeszcze godzinę.



Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Studzimy ciasto godzinę przy uchylonych drzwiczkach . Następnie przekładamy sernik do lodówki na całą noc.



Następnego dnia polewamy sernik polewą z białej czekolady i przyozdabiamy według uznania. Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną polewę wylewamy na sernik. Czekoladę mleczną przekładamy do woreczka foliowego, zawiązujemy woreczek i roztapiamy czekoladę w gorącej wodzie. Odcinamy narożnik woreczka, piszemy na białej polewie dowolny wzorek.




Piękny babciny sernik z wiśniami gotowy!

 

sobota, 25 stycznia 2025

Pasta z awokado

Prosta wytrawna pasta, smarowidło z dojrzałego awokado, czosnku i odrobiny oleju. Wystarczy posmarować nią kawałek chleba i położyć na nią ulubiony ser lub jajko na twardo i mamy pyszną kanapkę.

Składniki:

  • 1 dojrzałe, miękkie awokado
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy pestki i łyżeczką wydrążamy miąższ do miseczki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, dodajemy pozostałe składniki (czosnek obrany i zmiażdżony). Rozgniatamy awokado widelcem, mieszamy.



Prosta pasta z awokado gotowa!

 

piątek, 24 stycznia 2025

Kotlety mielone w pieczarkach duszonych na maśle

Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkach. Danie mimo opisu robiącego wrażenie długiego i skomplikowanego jest bardzo proste i szybkie do przyrządzenia. Polecamy nasze kotlety w pieczarkach dla całej rodziny na pyszny obiad!

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego z łopatki
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka maggi
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

Mięso mielone przekładamy do miski.

Bułkę czerstwą zamaczamy w zimnej wodzie. Kiedy już zmięknie odciskamy ją z wody i dokładamy do mięsa. Jedną cebule obieramy z łupiny, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach prosto do mięsa. Wbijamy jajko. Przyprawiamy mięso solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi. Wyrabiamy mielone rękami dokładnie. Dzięki temu kotlety będą puszyste.



Odkładamy mięso na chwilę na bok.

Obieramy drugą cebulę, kroimy ją w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżkę masła podsmażamy na tłuszczu cebulę do zeszklenia.

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.

Wrzucamy grzyby na podsmażoną cebulę, lekko solimy i smażymy je do momentu, aż odparuje płyn z pieczarek.



Formujemy z mięsa mielonego kotlety, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy na pozostałym tłuszczu na drugiej patelni. Rumienimy kotlety z obu stron na średnim ogniu.



Pieczarki przyprawiamy pieprzem i maggi. Układamy na nich podsmażone kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywą, zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy kotlety w pieczarkach na pięć minut na małym ogniu. 



Przed podaniem na stół posypujemy kotlety posiekaną natką.



Kotlety mielone w pieczarkach duszonych na maśle gotowe!

 

wtorek, 21 stycznia 2025

Sałatka z pora

Prosta sałatka, którą możemy zrobić na kolację lub małą imprezę. Bardzo szybka i smaczna.

Składniki:

  • 1 por- 20 cm białej części
  • 1 puszka groszku
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2-3 płaty papryki konserwowej lub 1/2 świeżej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki majonezu

Sposób wykonania:

Por kroimy w półkrążki, przekładamy do miski, lekko solimy i wyciskamy w rękach(morzymy). Por zmięknie i trochę puści sok, nabierze łagodnego smaku. Groszek osączamy z płynu, dorzucamy do pora.

Pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę.



Przyprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Dajemy do miski majonez. Mieszamy całość, posypujemy posiekaną natką i wstawiamy tak przygotowaną sałatkę do lodówki na pół godziny, do schłodzenia.



Prosta sałatka z pora gotowa!

 

Ciasteczko budyniowe z wiśniami na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, z wiśniami, polane kajmakiem. Delicje w sam raz na dzień babci i dziadka.

Składniki:

krem budyniowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
  • 600 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 czubate łyżki masy kajmakowej z puszki

dodatkowo:

  • 45-48 ciasteczek kakaowych petit beurre
  • 2 szklanki drylowanych wiśni z kompotu lub syropu
  • puszka masy kajmakowej

Sposób wykonania:

Krem budyniowy.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!



Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, również krótko mieszamy.

Składamy ciasto.

Na dnie blaszki (u nas prostokątna 28x18 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2 kremu i ciasteczka. Następnie układamy pozostałą warstwę kremu, posypujemy ją wiśniami, które lekko wciskamy w krem. Układamy ciasteczka na wierzchu. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Przygotowujemy polewę.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy kajmak tylko do momentu, aż będzie lekko luźny. Rozsmarowujemy go na wierzchu ciasta i odstawiamy do zastygnięcia.




Pyszne ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach gotowe!

 

poniedziałek, 20 stycznia 2025

Ciasto Pancho

Kakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem z mascarpone, bitą śmietanką i owocami. Ciasto, które lubią i dorośli i dzieci. Słodkie, wilgotne, owocowe i bardzo łatwe do upieczenia. Ciasto pancho powinno mieć kształt półkuli podobnie jak kopiec kreta, ale my zrobiłyśmy je w formie ciasta z blaszki. Jest tak samo pyszne a łatwiejsze do porcjowania. Polecamy pancho jako ciasto wyśmienite idealne na imprezę karnawałową!

Składniki:

biszkopt:

  • 6 jaj (wielkość M)
  • 160 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 120 ml mleka
  • 90 ml oleju bezwonnego
  • 180 g mąki
  • 40 g kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • krem:

  • 330 ml kremówki 30%
  • 8 g cukru wanilinowego z prawdziwą wanilią
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • 1 śmietan-fixkremówka i ser mocno schłodzone
  • dodatkowo:

  • szklanka wiśni drylowanych z kompotu lub nalewki
  • 4-5 plastrów ananasa, może być z puszki
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych drobno posiekanych
  • Sposób wykonania:

    Biszkopt. 

     Forma o wymiarach 28x18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.

    Wszystkie składniki, przygotowujemy, odważamy i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Składniki lepiej się łączą, białka ubijają się doskonale. Ciasto możemy ubijać mikserem ręcznym lub planetarnym na pierwszym etapie, potem pracujemy łyżką lub łopatką silikonową i rózgą. Najpierw łączymy składniki suche w jednym naczyniu (mąkę, kakao i proszek do pieczenia) i dobrze mieszamy. Następnie oddzielamy białka od żółtek do oddzielnych misek, białka ubijamy ze szczyptą soli i 1/3 cukru ok. 3 min, na tym etapie dodajemy skrobię kukurydzianą i ubijamy pianę na sztywno, jeszcze 3-4 minuty. Teraz przystępujemy do ubijania żółtek z cukrem . Cukier dodajemy stopniowo w trzech partiach. Ubijamy całość ok. 4 min, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Odkładamy mikser i łączymy masę żółtkową z pianą z białek łyżką lub łopatką silikonową. Delikatnie, małymi porcjami wtłaczamy pianę do żółtek. Do uzyskanej masy wlewamy mleko (ciepłe) i olej. Krótko mieszamy łyżką. Następnie w trzech – czterech partiach wtłaczamy do masy suche, koniecznie przesiane składniki, również łyżką lub jeszcze lepiej rózgą. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 °C ok. 35-40 min.( do suchego patyczka). Odkładamy do całkowitego przestudzenia.



    Krem.

    Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry, śmietan-fix oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową.



    Składamy ciasto. 

    Biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Spodni układamy z powrotem w formie. Możemy owinąć go folią rantową, ale nie jest to konieczne. Środkowy blat odkładamy (my odłożyłyśmy go do zamrażarki, wykorzystamy do innego ciasta). Górny blat kroimy w drobną kostkę, jak na zdjęciu, przy czym 1/3 blatu rozkruszmy dłońmi na żwirek i odkładamy. Posypiemy nim wierzch ciasta.



     Odkładamy na bok 3 łyżki kremu. Resztę dzielimy na pół. Na dolny blat biszkoptu wykładamy pół kremu. Posypujemy go orzechami, wykładamy połowę wiśni i ananasa pokrojonego na cząstki oraz połowę pokrojonego biszkoptu. 



    Tę czynność powtarzamy z drugą połową kremu. Na koniec układamy odłożony krem. Wygładzamy wierzch i posypujemy pokruszonym ciastem.




    Ciasto Pancho gotowe!

 

Delikatny krem z mascarpone i kremówki

Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ciasta, torty oraz babeczki. Krem jest gęsty, stabilny i bardzo łatwy do zrobienia. Smakuje doskonale, szczególnie w połączeniu z owocami. Dzisiejszy krem wykorzystamy do ciasta pancho.

Składniki:

  • 330 ml kremówki 30%
  • 8 g cukru wanilinowego z prawdziwą wanilią
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • kremówka i ser mocno schłodzone

Sposób wykonania:

Ta ilość kremu wystarcza do przełożenia tortu (2 warstwy i wierzch) o średnicy 20 cm lub naszego ciasta pancho o wymiarach 28x18 cm. Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać jedną porcję śmietan-fix-u do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne. Ponieważ dodajemy do kremu owoce, które zawierają w sobie trochę płynu, dodałyśmy śmietan-fix.



Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry, śmietan-fix oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową. Krem jest od razu gotowy do użycia. Po przełożeniu kremem ciasta wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa się ustabilizowała.



Krem ze śmietaną kremową i mascarpone to jeden z najłatwiejszych kremów do zrobienia, a do tego jest wyśmienity, szczególnie w połączeniu z owocami i biszkoptem!

Ciasto pancho:



 

Biszkopt czekoladowy

Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki. Doskonały do przekładania kremami. Wilgotny i mocno czekoladowy.

Składniki:

  • 6 jaj (wielkość M)
  • 160 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 120 ml mleka
  • 90 ml oleju bezwonnego
  • 180 g mąki
  • 40 g kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
Sposób wykonania:

Forma o wymiarach 28x18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki, przygotowujemy, odważamy i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Składniki lepiej się łączą, białka ubijają się doskonale.

Ciasto możemy ubijać mikserem ręcznym lub planetarnym na pierwszym etapie, potem pracujemy łyżką lub łopatką silikonową i rózgą.

Najpierw łączymy składniki suche w jednym naczyniu (mąkę, kakao i proszek do pieczenia) i dobrze mieszamy. Następnie oddzielamy białka od żółtek do oddzielnych misek, białka ubijamy ze szczyptą soli i 1/3 cukru ok. 3 min, na tym etapie dodajemy skrobię kukurydzianą i ubijamy pianę na sztywno, jeszcze 3-4 minuty.



Teraz przystępujemy do ubijania żółtek z cukrem . Cukier dodajemy stopniowo w trzech partiach. Ubijamy całość ok. 4 min, do uzyskania jasnej, puszystej masy.



Odkładamy mikser i łączymy masę żółtkową z pianą z białek łyżką lub łopatką silikonową. Delikatnie, małymi porcjami wtłaczamy pianę do żółtek. Do uzyskanej masy wlewamy mleko (ciepłe) i olej. Krótko mieszamy łyżką. Następnie w trzech – czterech partiach wtłaczamy do masy suche, koniecznie przesiane składniki, również łyżką lub rózgą.




Ciasto przelewamy do formy wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 °C ok. 35-40 min.( do suchego patyczka).



Nasze rady:

Biszkopt wyrósł na 4 cm i przekroiłyśmy go na trzy blaty. Do naszego ciasta potrzebowałyśmy tylko dwa blaty, trzeci owinęłyśmy folią spożywczą i odłożyłyśmy do zamrażarki. Przyda się jako spód do innego ciasta.



Ciasta czekoladowe pieczemy jak najkrócej, będą bardziej wilgotne.
Skrobię kukurydzianą dodajemy do białek, aby ich struktura była mocniejsza, ciasta pięknie wyrastają i nie opadają.
Biszkopt można kroić na blaty do tortu bezpośrednio po wystudzeniu,
jest wilgotny i nie trzeba go nasączać, gdy przekładamy go kremami śmietanowymi i serowymi,
można przechowywać go w lodówce 3-4 dni, a w zamrażarce do miesiąca (szczelnie owinięty folią spożywczą).


 

sobota, 18 stycznia 2025

Sałatka hawajska z kurczakiem

Prosta sałatka z kurczakiem gyros, drobnym makaronem orzo lub muszelki, ananasem, ogórkiem i groszkiem. Do niej sos majonezowo-czosnkowy. Sałatkę można podać do kolacji, sprawdzi się również na większej imprezie. Jest bardzo smaczna, delikatna i treściwa. Polecamy szczególnie miłośnikom smaków słodko-ostrych.

Składniki:

  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • 2/3 szklanki makaronu drobnego orzo lub muszelek
  • 1 średni ogórek świeży
  • puszka groszku
  • 4-5 plastrów ananasa z syropu
  • 15 dkg sera żółtego w kawałku
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • czubata łyżeczka przyprawy gyros
  • łyżeczka papryki mielonej
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Polędwiczki z kurczaka kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do miski i obtaczamy w oleju oraz przyprawach (szczypta soli, papryka, gyros i pieprz ziołowy). Odkładamy na 1/2 godziny. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano. Podlewamy 3 łyżkami wody. Przykrywamy pokrywą. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Lekko przestudzone mięso razem z wytworzonym sosem przekładamy do makaronu i dokładnie mieszamy całość, aby makaron wchłonął sos z duszonego kurczaka.




Groszek i ananasa dobrze osączamy z płynu. Ananasa kroimy na cząstki. Przekładamy groszek i ananasa do dużej miski. Dorzucamy do nich makaron z kurczakiem. Obranego ze skórki ogórka, cebulę i żółty ser kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez połączony ze zmiażdżonym czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.



Wyśmienita sałatka hawajska z drobnym makaronem i ananasem gotowa!

 

piątek, 17 stycznia 2025

Nóżki z kurczaka pieczone w warzywach

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarniku, uprzednio podsmażone i zanurzone w ketchupie i ulubionych przyprawach.

Składniki:

  • 2 duże nóżki z kurczaka (80-90 dkg)
  • 20 dkg drobnych pieczarek
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 1 papryka (kolor dowolny)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka kuminu lub curry

Sposób przygotowania:

W naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piekli potrawę układamy warzywa -cebulę pokrojoną w piórka, marchew w plasterki i pieczarki przekrojone na pół. Skrapiamy całość olejem, oprószamy solą.



Nóżki dzielimy na pół. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na rumiano mięso. Zaczynamy obsmażać od strony skóry. Tak przygotowane nóżki układamy na warzywach, skórką do góry.



 Posypujemy solą, papryką, pieprzem ziołowym i kuminem lub curry. Smarujemy każdą część mięsa ketchupem. Obkładamy kawałki mięsa papryką oczyszczoną z nasion i pokrojoną na cząstki.



 Podlewamy całość 1/4 szklanki wody, przykrywamy folią lub pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C na godzinę. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 °C, odkrywamy kurczaka, polewamy mięso wytworzonym sosem i pieczemy do miękkości, u nas kurczak piekł się jeszcze 50 minut.



Podałyśmy kurczaka z ryżem.



Nóżki z kurczaka pieczone w warzywach gotowe!

 

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych wyrazistym sosem winegred na bazie oleju i musztardy. 

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 jabłko
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • czubata łyżeczka musztardy łagodnej (miodowa lub stołowa)
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do surówki.

Do kubeczka dajemy olej, musztardę, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy, najlepiej zmiksować sos blenderem do dosyć gęstej konsystencji. Tak przygotowany sos  wkładamy do lodówki.

  Kapustę pekińską kroimy w paseczki niezbyt cienkie i przekładamy do miski. Solimy lekko i trochę wyciskamy w rękach, aby zmiękła. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa przekładamy do dużej miski, mieszamy, polewamy sosem tuż przed wydaniem na stół.



  Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret gotowa!