Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, z wiśniami, polane kajmakiem. Delicje w sam raz na dzień babci i dziadka.
Składniki:
krem budyniowy:
- 200 g masła 82%
- 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
- 600 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 2 czubate łyżki masy kajmakowej z puszki
dodatkowo:
- 45-48 ciasteczek kakaowych petit beurre
- 2 szklanki drylowanych wiśni z kompotu lub syropu
- puszka masy kajmakowej
Sposób wykonania:
Krem budyniowy.
Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.
Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!
Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, również krótko mieszamy.
Składamy ciasto.
Na dnie blaszki (u nas prostokątna 28x18 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2 kremu i ciasteczka. Następnie układamy pozostałą warstwę kremu, posypujemy ją wiśniami, które lekko wciskamy w krem. Układamy ciasteczka na wierzchu. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Przygotowujemy polewę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy kajmak tylko do momentu, aż będzie lekko luźny. Rozsmarowujemy go na wierzchu ciasta i odstawiamy do zastygnięcia.
Pyszne ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz