środa, 8 stycznia 2025

Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym

Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Do nich można podać warzywa zapiekane w beszamelu lub ulubioną surówkę. Elegancka i pyszna uczta dla całej rodziny-delikatne mięso w towarzystwie kalafiora, brokułu i marchewki.

Składniki:

  • 1 duża lub 2 małe polędwiczki wieprzowe ( 60-70 dkg)
  • 2-3 cebule
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz i pieprz ziołowy do oprószenia polędwiczek
  • płaska łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki

Sposób wykonania:

    Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 4 cm, oprószamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Masło klarowane (2 czubate łyżki) rozgrzewamy na patelni, obsmażamy na nim polędwiczki na rumiano. 


    Następnie zdejmujemy je z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego na dnie masłem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. 
     

    W tym czasie, na tej samej patelni, na której rumieniliśmy polędwiczki podsmażamy (dodając łyżkę masła) cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę smażymy do zeszklenia, w trakcie smażenia dodajemy paprykę i szczyptę soli. 



     Wlewamy bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy sos 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zagęszczamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody i dodajemy sos sojowy. Sos przecieramy przez sito lub blendujemy.

    Zalewamy nim podpieczone polędwiczki.


    Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym gotowe!

    Nasze rady:

    Polędwiczki możemy smażyć na oleju rzepakowym z odrobiną masła, jeśli nie mamy pod ręką masła klarowanego.

    Proponujemy do nich doskonały dodatek w postaci warzyw pod beszamelową pierzynką z naszego przepisu:


    https://rajchelewa.blogspot.com/2024/06/warzywa-pod-beszamelowa-pierzynka.html

 

wtorek, 7 stycznia 2025

Marchewka z groszkiem na ciepło

Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynka do obiadu. Szczególnie smakuje z kotletami mielonymi lub sznycelkami drobiowymi, ale również można ją podać do wyrazistego, ostrego gulaszu czy jajek sadzonych. Naszą marchewkę z groszkiem zrobimy z gotowej mrożonki, dzięki temu będzie szybko, ale bardzo smacznie. Latem polecamy używać świeżą, młodą marchewkę.

Składniki:

  • 1 opakowanie marchewki z groszkiem mrożonki (około 0,5 kg)
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej typ 450 lub 500
  • sól i cukier do smaku

Sposób wykonania:

Marchewkę z groszkiem przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem tak, aby tylko przykrył warzywa. Wsypujemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości, czyli15-20 minut.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego mąkę i smażymy ją około minuty. Mąka dzięki temu straci swój surowy smak, ale nie zbrązowieje.



Dajemy zasmażkę do ugotowanej marchewki z groszkiem i chwilę gotujemy całość, stale mieszając. Na koniec przyprawiamy solą i cukrem według uznania.



Marchewka z groszkiem na ciepło gotowa!

 

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, porem, marchewką i papryką to najlepszy dodatek do obiadu, szczególnie zimą. W naszym domu często podawana do ryb ale również do schabowego. Do świątecznego obiadu idealna. Prosta i smaczna.

Składniki:

  • 30 kg kapusty kiszonej ( najlepiej z marchewką)
  • 1 jabłko
  • 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 por, biała część 10 cm
  • po 1/2 papryki żółtej i czerwonej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała marchew
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • szczypta kminku mielonego

Sposób wykonania:

Kapustę możemy trochę przesiekać. Marchew i jabłko obrane ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w półkrążki, dajemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. 



Dokładnie osączamy z wody. Papryki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy. Posypujemy posiekaną natką. Mieszamy całość.



Surówka z kapusty kiszonej gotowa! 

 

niedziela, 5 stycznia 2025

Sernik puszysty

Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia minimalną ilość składników a uzyskałyśmy efekt spektakularny. Najważniejszym elementem sernikowej układanki okazało się mleko skondensowane słodzone, które nadaje ciastu mleczny, subtelny smak. W przepisie dajemy kilka rad, jak obchodzić się z sernikiem, aby ładnie, równo wyrósł i nie popękał. Nasz sernik jest bardzo łatwy do upieczenia. Polecamy!

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 200 g ciasteczek petit beurre
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości (tłustego)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
  • 2 budynie śmietankowe + łyżka mąki kartoflanej
  • cukier wanilinowy 16 g
  • szczypta soli
  • Sposób przyrządzenia:

Ciasteczka mielimy na piasek blenderem, dodajemy ciepłe, roztopione masło, mieszamy .

 Blaszkę 28×18 cm wyściełamy papierem do pieczenia na spodzie i po bokach. Na bokach robimy wyższe burty na wszelki wypadek, gdyby sernik nam chciał bardzo mocno wyrosnąć i wyskoczyć z formy. 
Przekładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dokładnie ubijamy. Wstawiamy formę ze spodem do lodówki na czas przygotowania masy serowej.



Piekarnik rozgrzewamy do 160 °C (góra-dół bez termoobiegu). Na dół piekarnika wkładamy blaszkę z wodą. Ciasto włożymy na drugą raszkę od dołu.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Twaróg z wiaderka, żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i mleko skondensowane wrzucamy do misy miksera i miksujemy tylko do połączenia składników.



Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki silikonowej, staramy się nie zniszczyć struktury piany.



Masę serową przekładamy do blaszki, całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C i pieczemy 40 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 °C i pieczemy kolejne 40 minut.


Studzimy sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Całkowicie przestudzony wkładamy na noc do lodówki.

Sernik możemy posypać cukrem pudrem.


Sernik puszysty na mleku skondensowanym gotowy!

Nasze rady:

Warto piec serniki w kąpieli wodnej lub tak jak my z wodą pod blaszką z ciastem. Pięknie wyrosną i nie popękają.
Studzimy serniki powoli, wówczas nie opadną nam gwałtownie, będą równe jak stół.
Pieczemy również w niezbyt wysokich temperaturach, aby nie podniosły się na początku zbyt gwałtownie, bo wtedy szybko i spektakularnie opadną.
Ser do naszego sernika powinien być wiaderkowy, będzie miał konsystencję bardzo delikatną i puszystą.

Użyłyśmy tani sernik z sieciówki o niebieskim logo. Ponieważ wydawał się nam trochę wodnisty, położyłyśmy go na sitku wyłożonym ręcznikiem papierowym na pół godzinki, aby obciekł. Taki zabieg poprawił konsystencję sera i sernik wyszedł jak malowany!


W ostatnim etapie pieczenia przykryłyśmy wierzch ciasta papierem do pieczenia, aby nie spiekł się za mocno.

 

Domowy majonez

Najlepszy własnej roboty, gęsty, bez ulepszaczy, gotowy w pięć minut. Można przyprawić go na wiele sposobów, według własnych upodobań kulinarnych. Z dodatkiem szczypty kurkumy będzie miał piękny kolor.

Składniki:

  •  duże jajko
  • czubata łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szklanka oleju (w przybliżeniu)
  • kurkuma szczypta (dla pięknego koloru)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia, np. słoiczka 0,5 l wbijamy jajko i dodajemy cukier, sól, musztardę, sok z cytryny oraz kurkumę. 



Następnie blenderem miksujemy składniki w słoiczku. Kiedy są już dobrze połączone dolewamy cienkim strumieniem olej, nie przerywając miksowania, aż wyczerpiemy cały olej i masa zgęstnieje.



Majonez domowej roboty gotowy!

Nasze rady:

Ilość oleju podana w przybliżeniu. Wszystko zależy od wielkości jajka, czasami trzeba dolać nieco więcej niż szklankę.

Wszystkie składniki majonezu powinny mieć temperaturę pokojową, aby majonez w trakcie blendowania nam się nie zwarzył.



 

Sałatka balanga

Doskonała sałatka na wszelkiego rodzaju imprezy. Niewiele składników plus sos majonezowy i sałatka gotowa. Możemy ją przygotować szybciutko, dzień wcześniej ponieważ sałatka lubi postać w lodówce i przegryźć się lub dojrzeć (jak kto woli). U nas od lat „balanga” króluje w Sylwestra i karnawale, który rozpoczyna się od Trzech Króli. To jest sałatka z tych znikających ze stołu jako pierwsze.

Składniki:

  • 20 dkg sera żółtego w kawałku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 papryki kolorowe
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 10 cm białej części pora
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • czubata łyżka przyprawy gyros

Sposób wykonania:

Umytą i dobrze wysuszoną pierś z kurczaka kroimy w dosyć drobną kostkę (1,5 cm). Przekładamy do miski, polewamy olejem, przyprawiamy solą, pieprzem i gyrosem. Całość dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę na bok.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i podsmażamy delikatnie. Podlewamy je 3-4 łyżkami gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso kilka minut, aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadało. Studzimy je i przekładamy razem z wytworzonym sosem do dużej miski.



Kukurydzę osączamy z płynu.

Paprykę, pora i ogórki kroimy w drobną kostkę.



Wszystko przekładamy do kurczaka. Dodajemy majonez i zmiażdżony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą przyprawy gyros. 



Odstawiamy sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.



Sałatka balanga gotowa!

 

sobota, 4 stycznia 2025

Rosół z pierożkami

Delikatny rosół drobiowy z małymi pierożkami z mięsa z rosołu. Pyszna propozycja na świąteczny obiad.

Składniki:

  • 2 nóżki i 6 skrzydełek z kurczaka
  • włoszczyzna ( 3 średniej wielkości marchewki, 1 duża pietruszka, 1 średni seler, 1 por, pęczek natki pietruszki)
  • trzy gałązki świeżego lubczyku i pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, dwa kapelusze suszonych grzybów
  • 1 cebula w łupinie lub podpieczona na suchej patelni
Farsz:
  • mięso z rosołu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/4 szklanki rosołu
  • 1 marchew i pietruszka z rosołu
  • 1 duża cebula
Ciasto na pierożki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki miękkiego masła lub 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przyrządzenia:

Nóżki i skrzydełka myjemy, wkładamy do dużego garnka (ok. 5 l). Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny (10 ziarenek), ziele angielskie (5 ziarenek), 4 liście laurowe, lubczyk, pół pęczka pietruszki i grzybki i zalewamy całość wodą tak, aby zawartość garnka całkowicie przykryć. Rosół po zagotowaniu solimy i zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 1,5 godziny. Po 1,5 godziny przyprawiamy go wg uznania, gotujemy jeszcze 1/2 godziny. Po tym czasie przecedzamy go. Doprawiamy do smaku.



Mięso obieramy i razem z jedną marchewką, pietruszką oraz obraną i pokrojoną w cząstki cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem. Dolewamy odrobinę rosołu i dosypujemy 2 łyżki bułki tartej oraz garść posiekanej natki. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.



Ciasto:

Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dorzucamy żółtko i masło lub olej. Mieszamy wszystko łyżką i pomału wlewamy wrzątek. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać rękami do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. W końcowej fazie możemy wyrabiać ciasto na stolnicy. Jeśli się będzie kleiło do blatu lekko podsypujemy mąką. Na koniec oprószamy ciasto mąką, zostawiamy na stolnicy przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby " odpoczęło".



Lepimy pierożki.

Wałkujemy ciasto na grubość ok. 2 mm i wykrawamy kółka trochę mniejsze niż na pierogi (np. literatką). 



Nakładamy farsz i zlepiamy tak, jak pierogi, w półkole, ale po zlepieniu łączymy końce każdego pierożka na zakładkę. Ulepione pierożki przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały. 



Wstawiamy duży garnek wody, do którego dodajemy 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Kiedy woda zagotuje się wrzucamy pierożki partiami i doprowadzamy do wrzenia, delikatnie mieszając łyżką, aby nie przywarły do dna garnka. Po wypłynięciu pierożków na wierzch zmniejszamy ogień i delikatnie gotujemy je jeszcze ok. 2 min.



 Gotowe pierożki odcedzamy, rozkładamy na talerze, zalewamy rosołem i posypujemy obficie posiekaną drobno natką pietruszki.



Świąteczny rosół drobiowy z pierożkami gotowy!

 

Ambasador

Ciasto wyborne, które królowało na imprezach w nie jednym domu już od lat 60-tych. Można je śmiało nazwać ciastem kultowym. Nam zawsze będzie się kojarzyło z domowymi imieninami rodziców, dziadków, ciotek i wujków. Ambasador jest przepyszny, Składa się z delikatnego, kakaowego biszkoptu nasączanego sokiem brzoskwiniowym, warstwy kremu mocno czekoladowego z orzechami i kawałkami czekolady, warstwy kremu budyniowego z brzoskwiniami. Całość może być zwieńczona galaretką brzoskwiniową lub polewą mocno czekoladową. Nasz ambasador jest nieco zmodyfikowany, ale smak pozostał taki jaki pamiętamy z dzieciństwa. Proponujemy przygotować ambasadora dzień przed imprezą. Będzie smaczniejszy.

Sposób wykonania:

Biszkopt:

  • 4 duże jajka L lub 5 mniejszych M
  • 120 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 g mąki tortowej
  • 20 g kakao

Krem:

  • 800 ml mleka 3,2%
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 400 g masła 82%
  • 9 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • 1 czekolada z orzechami laskowymi ”okienko”
  • czubata łyżka kakao
  • 4 brzoskwinie z syropu plus syrop około szklanki
  • około 25-30 ciasteczek petit beurre

Polewa:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru (60 g)
  • 2 pełne łyżki kakao (30 g)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Forma 28x18 cm.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Biszkopt.

 Do misy miksera wbijamy całe jaja, dodajemy cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać jajka na wolnych obrotach. Dosypujemy całą skrobię od razu i cukier. Teraz zwiększamy obroty do maksimum. Masę ubijamy 10-12 minut. Musi znacznie zwiększyć objętość i gęstość.



Do tak ubitych jaj dodajemy po łyżce suche składniki uprzednio odważone, zmieszane i dokładnie połączone rózgą. Czynność tą wykonujemy przy najmniejszych obrotach miksera. Na koniec, gdy masa biszkoptowa będzie gotowa, przemieszajmy ją jeszcze łopatką silikonową 2-3 razy.

Teraz wylewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Patyczkiem do szaszłyków robimy w cieście kilka kolistych ruchów, aby usunąć nadmiar powietrza.



Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 °C na funkcji góra-dół bez termoobiegu i pieczemy 35 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.



Krem. 

Budynie i żółtka rozprowadzamy razem z cukrem w 200 ml mleka, resztę mleka doprowadzamy do wrzenia w rondlu o grubym dnie. Zdejmujemy na chwilę mleko z ognia, wlewamy rozmieszane budynie, ponownie wstawiamy całość na ogień i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje odstawiamy ją z ognia, wylewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą "w kontakt" czyli bezpośrednio na budyń, nie utworzy się na powierzchni kożuch.



W momencie, gdy budyń ostygnie do temperatury pokojowej, ucieramy masło w misie miksera (masło również w temperaturze pokojowej) na puch. Następnie dodajemy do utartego masła po 2-3 łyżki budyniu. Masy budyniowej nie ucieramy zbyt długo, tylko do połączenia składników. Gotową masę chwilę mieszamy łopatką silikonową i rozdzielamy na dwie części.



 Do jasnego kremu dodajemy dobrze osączone z syropu, osuszone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Drugą część kremu łączymy z kakao, najlepiej mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy do ciemnej masy czekoladę z orzechami pokrojoną w drobną kostkę.



Składamy ciasto.

Biszkopt wyjmujemy z formy, oddzielamy od papieru do pieczenia. Układamy z powrotem papier w blaszce a na nim biszkopt odwrócony do góry nogami. Nasączamy biszkopt syropem brzoskwiniowym. Układamy na nim krem czekoladowy. Wyrównujemy krem. Na wierzchu układamy lekko nasączane syropem ciasteczka. Na ciasteczkach układamy jasny krem i znowu nasączane ciasteczka. 




Tak przygotowane ciasto wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia polejemy ambasadora polewą czekoladową.

Polewa. 

Rozgrzewamy w garnuszku składniki na polewę, na małym ogniu i tylko do rozpuszczenia masy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewę wykładamy na wierzch ciasta, odkładamy do lodówki, aby polewa zastygła.



Ambasador gotowy!

 

piątek, 3 stycznia 2025

Prosta sałatka porowa

Szybciutka, pyszna z kilku składników zrobiona sałatka uniwersalna. Nadaje się do zjedzenia na co dzień ale i na imprezie również będzie cieszyła się dużym powodzeniem.

Składniki:

  • 1 por biała część ok. 20 cm
  • mała puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 gałązki selera naciowego

Sposób wykonania:

Pora myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Przekładamy do miski, lekko solimy i wyciskamy w rękach (morzymy) aby zmiękł oraz puścił trochę soku.

Kukurydzę osączamy z płynu. Jajka, seler naciowy i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski. Dodajemy majonez, pieprz i sól. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na pół godzinki.



Prosta sałatka porowa gotowa!

 

Ciasto wiewiórka- orzechowo-jabłkowe z cynamonem


Świetne, proste ciasto z jabłkami, cynamonem i orzechami. Dzięki jabłkom jest wilgotne, dzięki orzechom chrupiące, dzięki cynamonowi pachnące. Najważniejsze jest to, że miesza się je mikserem 10 minut i zawsze wychodzi. Doskonała propozycja do świątecznej kawy.

Składniki:
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka orzechów
  • 2 duże jabłka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:

Najpierw jabłka obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Siekamy orzechy dosyć drobno. Odkładamy na bok.




Następnie wbijamy jajka do miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy wszystko mikserem do momentu, aż masa zbieleje i podwoi objętość. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Mieszamy wszystko do połączenia składników. Na koniec dodajemy do ciasta orzechy i jabłka. Całość mieszamy łyżką.



Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszka prostokątna ma wymiary 28x18 cm lub kwadratowa o boku 20 cm.




Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 40 -50 min (do suchego patyczka). Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.




 Ciasto wiewiórka gotowe!