środa, 27 listopada 2024

Ciasto budyniowe na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, polane białą czekoladą i posypane orzeszkami ziemnymi. Delicje w sam raz na Sylwestra i karnawał.

Składniki:

krem budyniowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie po 40 g bez cukru orzechowe lub czekoladowe
  • 600 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy

dodatkowo:

  • 30 ciasteczek petit beurre
  • 100 g białej czekolady
  • 3-4 łyżki śmietanki
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 200 g masy kajmakowej z puszki

Sposób wykonania:

Najpierw robimy krem budyniowy.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Odłożone mleko łączymy z budyniami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!



Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo.

Składamy ciasto.

Na dnie blaszki (u nas kwadratowa o boku 20 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2 kremu i ciasteczka. Następnie układamy pozostałą warstwę kremu i ciasteczka na wierzchu. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.



Po tym czasie wierzchnią warstwę ciasta smarujemy lekko podgrzaną masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.



Przygotowujemy polewę.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Wylewamy gotową polewę na wierzch ciasta.



Pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia gotowe!

 

poniedziałek, 25 listopada 2024

Prosta sałatka z buraczków

Prosta sałatka z buraczków

Sałatka z z buraczków gotowanych z dodatkiem ogórka, cebulki i papryki jest idealnym dodatkiem do obiadu. Możemy buraki do niej ugotować, upiec w piekarniku lub wykorzystać gotowe ze spiżarni domowej. Dzisiaj polecamy naszą ulubioną sałatkę.

Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • łyżka soku z cytryny
  • czubata łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Buraki umyte, w łupinach zalewamy w rondelku wodą i gotujemy pod przykryciem 45 minut licząc od zagotowania. Następnie wylewamy z nich wodę gorącą i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie kroimy w kostkę pozostałe warzywa. Przekładamy do miski.



Przestudzone buraki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich pozostałe warzywa oraz przyprawy. Mieszamy całość, odstawiamy do lodówki do schłodzenia.



Prosta sałatka z buraczków gotowa!

 

Udka kurczaka z patelni

Udka kurczaka z patelni

Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na patelni.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka masła

marynata:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki bulionu lub wody+łyżka maggi

Sposób wykonania:

Do miski dajemy wszystkie składniki marynaty, mieszamy dokładnie.



Udka kurczaka przekładamy do miski, nacieramy marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki.



Mięso wyjmujemy z lodówki pół godziny przed smażeniem. Obsmażamy je z obu stron na rozgrzanym oleju, na patelni.



Następnie podlewamy udka bulionem i dusimy 30-40 min, pod przykryciem, kontrolując od czasu do czasu, czy płyn za mocno nie odparował.



 W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość gorącej wody Na koniec dajemy na patelnię masło. Upieczone udka z kurczaka podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką.



Prosty obiad z udek kurczaka gotowy!

 

sobota, 23 listopada 2024

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to bardzo prosta i smaczna sałatka, która również pięknie prezentuje się na stole. Połączenie buraczków z rukolą, serem i przepysznym olejem dyniowym daje doskonały efekt smakowy. Można carpaccio śmiało serwować na imprezach, gościom na pewno przypadnie do gustu..

Składniki:

  • 2 -3 małe, okrągłe ugotowane lub upieczone buraczki
  • 2 garści rukoli
  • 2-3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2-3 łyżki pestek dyni
  • 100 g sera typu feta
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Na dużym płytkim talerzu rozkładamy rukolę, która będzie stanowiła pierzynkę dla buraczków. Buraczki kroimy w dosyć cienkie plasterki, układamy na rukoli. Oprószamy pieprzem i solą. Polewamy olejem oraz octem balsamicznym.

Teraz układamy na buraczkach pokruszoną fetę i pestki dyni. Carpaccio najlepiej odłożyć do lodówki na kilka chwil, aby smaki się połączyły.



Carpaccio z buraka gotowe!

 

Ciasteczka owsiane korzenne

Ciasteczka owsiane korzenne

Szybkie ciasteczka owsiane, odrobinę pomarańczowe i piernikowe.

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych lub górskich
  • 1 i 1/3 szklanka cukru
  • 2 łyżki nasion słonecznika uprażonych
  • 6 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 120 g masła
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka M
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
Sposób wykonania:

Do dużej miski wsypujemy suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia (przesiane), płatki owsiane, przyprawę korzenną do piernika oraz uprażone ziarna słonecznika.



Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego cukier, mleko, sól oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy do niej 2 jajka i aromat pomarańczowy. Ponownie mieszamy. Następnie łączymy wystudzoną masę z suchymi składnikami.



Tak przygotowane ciasto wykładamy łyżką na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy zgrabne ciasteczka, zachowując odstępy ponieważ ciasteczka trochę urosną.



Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 15 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasteczka i odkładamy do przestudzenia. Następnie wykładamy na talerz. Jeśli chcemy przechowywać dłużej ciasteczka owsiane przekładamy je do metalowej puszki.



Ciasteczka owsiane korzenne gotowe!

 

piątek, 22 listopada 2024

Gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami

Gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami

Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem warzyw, dobrze przyprawiony to nasza propozycja na pyszny obiad.

Składniki:

  • 60 d kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 25 dkg małych pieczarek
  • 1 papryka czerwona i zielona
  • 5 dkg smalcu
  • 1 skórka z wędzonego boczku
  • 1 szklanka bulionu grzybowego
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przyrządzenia:

Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2 cm.



Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojone mięso oraz skórkę wędzoną. Obsmażamy je na rumiano.

Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę, rumienimy ją.



 Następnie wrzucamy do rondla pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki w całości lub przekrojone na pół. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż wszystko się lekko przysmaży i płyn odparuje.



 Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, sos sojowy i bulion grzybowy i szklankę gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.



Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go na koniec odrobiną maggi i ewentualnie solą i pieprzem. Pozbywamy się skórki wędzonej, która miała dać tylko smak gulaszowi.



Gulasz z łopatki wieprzowej gotowy!

Nasza rada:

Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.

Gulasz wieprzowy możemy smażyć na oleju i maśle, jeśli nie przepadamy za smalcem. Będzie równie smaczny.

Gulasz możemy podać z kaszą, ziemniakami lub przeróżnymi kluseczkami.

 

czwartek, 21 listopada 2024

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczystości domowe. Dzisiaj zrobimy jarzynową na szybko z warzyw, które zostały nam z rosołu.

Składniki:

  • 2 ugotowane marchewki
  • 1/2 średniego selera ugotowanego
  • 10 cm pora -białej części
  • 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 3-4 ogórki kiszone
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duże jabłko
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone, obrane ze skórki jabłko, jajka, por, marchew i seler, ziemniaki obrane z łupin kroimy w drobną kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy jedną niepełną łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku.

Do sałatki jarzynowej dodajemy majonez gęsty i kremowy o łagodnym smaku, aby nie zdominował smaku jarzyn. Zamiast cebuli dajemy por, jest mniej ostry i nie psuje się tak szybko jak cebula, dzięki temu sałatka może postać 3-4 dni w lodówce. Ogórki kiszone możemy zastąpić konserwowymi. Dajemy dużo jabłka twardego i chrupiącego, ponieważ poprawia ono konsystencję sałatki ( lubimy w sałatce składnik chrupiący).



Sałatka jarzynowa gotowa!

 

środa, 20 listopada 2024

Przekąska z ciasta francuskiego

Przekąska z ciasta francuskiego

Bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego w kształcie świderków. Świetna propozycja na imprezę, chrupiący dodatek do drinków. Wykonanie jej zajmuje 15-20 minut.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 20 dkg sera żółtego
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół pęczka koperku

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.

Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

Rozwijamy na blacie arkusz ciasta francuskiego. Dzielimy go na dwie części. Jedną z nich smarujemy koncentratem pomidorowym, oprószamy przyprawami i posypujemy serem startym na tarce o grubych oczkach i posiekanym koperkiem.




Nakładamy na tak przygotowane ciasto drugą część i lekko przyciskamy.

Radełkiem kroimy ciasto na paski (nam wyszło 16 pasków). Następnie każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.



Na koniec smarujemy każdy pasek żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Możemy jeszcze ewentualnie posolić po wierzchu świderki.

Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.



Świderki z ciasta francuskiego gotowe!

 

Sernik korzenny

Sernik korzenny

Doskonały w smaku sernik o piernikowym smaku na ciasteczkowo-korzennym spodzie. Szykownie się prezentuje, idealnie pasuje na świąteczny stół!

Składniki:

spód sernika:

  • 220 g herbatników
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

ciasto:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 6 jajek M
  • 200 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 150 ml kremówki 30%
  • 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 40 g
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

polewa:

  • 1 czekolada biała
  • 2 czubate łyżki masy kajmakowej z puszki
  • 2 -3 łyżki mleka
  • dowolna posypka do dekoracji

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Ważne!

Robimy spód do ciasta.

Tortownicę 24-25 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia na spodzie i na rancie. Rant robimy trochę wyższy niż ma tortownica. Sernik lubi mocno wyrosnąć.



Mielimy w malakserze lub maszynce do mięsa herbatniki. Dodajemy do nich przyprawę do piernika i roztopione, przestudzone masło. Mieszamy i wysypujemy do formy. Lekko ubijamy i wyrównujemy. Odkładamy tortownicę do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Na dół piekarnika wstawiamy blaszkę z wodą. Ciasto ustawimy na drugiej półce od dołu.

Robimy sernik.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę niezbyt sztywną.

Do żółtek wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem na jasną masę.

Ser, kremówkę, budyń, przyprawę do piernika i skrobię przekładamy do dużej miski. Łączymy mikserem krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy do sera masę jajeczną, miksujemy. Na koniec wtłaczamy do masy serowej delikatnie łopatką silikonową pianę z białek. Dodajemy skórkę pomarańczową.




Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy sernik w 180 °C 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy jeszcze godzinę.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto godzinę przy uchylonych drzwiczkach . Następnie przekładamy sernik do lodówki na całą noc.



Następnego dnia polewamy sernik polewą i przyozdabiamy świątecznie. Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną wylewamy na sernik.



Piękny świąteczny sernik korzenny gotowy!


 

Sałatka ziemniaczana na szybko

Sałatka ziemniaczana na szybko

Prosta, smaczna sałatka ziemniaczana, którą przygotujemy w 15 minut.

Składniki:

  • 3 duże, ugotowane ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 papryka czerwona
  • mały pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ziemniaki kroimy w nieco grubszą kostkę. Pozostałe warzywa w drobną kosteczkę. Przekładamy je do miski. Dodajemy majonez, śmietanę i musztardę. 



Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy całość. Na koniec posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.



Sałatka ziemniaczana na szybko gotowa!

 

wtorek, 19 listopada 2024

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z porem, marchewką i papryką to najlepszy dodatek do obiadu, szczególnie zimą. W naszym domu często podawana do ryb ale również do schabowego. Prosta i smaczna.

Składniki:

  • 30 kg kapusty kiszonej ( najlepiej z marchewką)
  • 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 por, biała część 10 cm
  • po 1/4 papryki żółtej i czerwonej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała marchew
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • szczypta kminku mielonego

Sposób wykonania:

Kapustę możemy trochę przesiekać. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w półkrążki, dajemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Dokładnie osączamy z wody. Papryki kroimy w drobną kostkę. 



Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy. Mieszamy całość. Posypujemy posiekaną natką.



Surówka z kapusty kiszonej gotowa! 

 

sobota, 16 listopada 2024

Warzywa w sosie beszamelowym

Warzywa w sosie beszamelowym

Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w beszamelu. Polecamy jako doskonały dodatek do delikatnych mięs drobiowych lub chudej wieprzowiny czy cielęciny.

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokułu
  • sól
  • łyżka natki pietruszki

sos beszamelowy:

  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

Warzywa obieramy, myjemy. Marchew kroimy w półplasterki, kalafiora i brokuł dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Najpierw wrzucamy na nią marchew i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy do niej kalafiora. Gotujemy całość kolejne pięć minut, licząc od zagotowania i na koniec wrzucamy brokuł na 3 minuty. Warzywa odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dobrze odsączamy.

Przygotowujemy beszamel.

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy do niego mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy chwilę.



 Następnie wlewamy mleko, dobrze rozprowadzamy je w zasmażce, aby nie było grudek. Jeśli sos bardzo gęstnieje dodajemy do niego jeszcze mleko lub odrobinę wody. Beszamel ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotujemy sos ok. 2 minuty stale mieszając i wyłączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wlewamy sok z cytryny. Dodajemy drobno posiekaną natkę. Beszamel gotowy.




Warzywa wrzucamy do beszamelu i lekko podgrzewamy.



Warzywa w sosie beszamelowym gotowe!

Nasze rady:

Do beszamelu w klasycznym przepisie dodaje się szczyptę gałki muszkatołowej. My czasami zamiast niej dodajemy trochę curry, sos zyskuje ładny kolor i ciekawy smak, który nadaje warzywom świetny smak.