MAKATKA

sobota, 23 listopada 2024

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to bardzo prosta i smaczna sałatka, która również pięknie prezentuje się na stole. Połączenie buraczków z rukolą, serem i przepysznym olejem dyniowym daje doskonały efekt smakowy. Można carpaccio śmiało serwować na imprezach, gościom na pewno przypadnie do gustu..

Składniki:

  • 2 -3 małe, okrągłe ugotowane lub upieczone buraczki
  • 2 garści rukoli
  • 2-3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2-3 łyżki pestek dyni
  • 100 g sera typu feta
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Na dużym płytkim talerzu rozkładamy rukolę, która będzie stanowiła pierzynkę dla buraczków. Buraczki kroimy w dosyć cienkie plasterki, układamy na rukoli. Oprószamy pieprzem i solą. Polewamy olejem oraz octem balsamicznym.

Teraz układamy na buraczkach pokruszoną fetę i pestki dyni. Carpaccio najlepiej odłożyć do lodówki na kilka chwil, aby smaki się połączyły.



Carpaccio z buraka gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz