Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka to bardzo prosta i smaczna sałatka, która również pięknie prezentuje się na stole. Połączenie buraczków z rukolą, serem i przepysznym olejem dyniowym daje doskonały efekt smakowy. Można carpaccio śmiało serwować na imprezach, gościom na pewno przypadnie do gustu..
Składniki:
- 2 -3 małe, okrągłe ugotowane lub upieczone buraczki
- 2 garści rukoli
- 2-3 łyżki oleju z pestek dyni
- 2-3 łyżki pestek dyni
- 100 g sera typu feta
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Na dużym płytkim talerzu rozkładamy rukolę, która będzie stanowiła pierzynkę dla buraczków. Buraczki kroimy w dosyć cienkie plasterki, układamy na rukoli. Oprószamy pieprzem i solą. Polewamy olejem oraz octem balsamicznym.
Teraz układamy na buraczkach pokruszoną fetę i pestki dyni. Carpaccio najlepiej odłożyć do lodówki na kilka chwil, aby smaki się połączyły.
Carpaccio z buraka gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz