środa, 4 września 2024

Krem dyniowy do ciast i tortów

Krem dyniowy do ciast i tortów

Stabilny, wyborny w smaku o pięknym kolorze krem budyniowy z dodatkiem pulpy z dyni hokkaido nadaje się do przekładania ciast, tortów, przyozdabiania babeczek. Prosty do zrobienia i efektowny.

Składniki:

  • 0,6 l mleka
  • 200 g masła
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 6 łyżek cukru
  • kilka kropli olejku zapachowego pomarańczowego
  • 2 łyżki czubate pulpy z dyni hokkaido

Sposób przygotowania:

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.



 Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy zapach pomarańczowy oraz pulpę z dyni. Krótko miksujemy.



Odkładamy mikser i możemy jeszcze przemieszać krem łopatką silikonową, aby go wygładzić.

Krem dyniowy do ciast i tortów gotowy!



Nasze rady:

Najlepsza do kremu jest pulpa z dyni hokkaido. Ma piękny, intensywny kolor i jest bardzo gęsta, zwłaszcza przyrządzona szybką i prostą metodą, którą przedstawiamy w naszym blogu. 

 


Biszkopt dyniowy

Biszkopt dyniowy

Biszkopt z odrobiną musu dyniowego ma wspaniały smak i kolor. Nadaje się do przekładania delikatnymi kremami na bazie sera i kremówki. Można też komponować go z owocami.

Składniki:

  • 4 jajka M
  • 2/3 szklanki cukru-140 g
  • 1/2 szklanki mąki tortowej-70 g
  • 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej-40 g
  • 1/2 dyni hokkaido (po upieczeniu i zblendowaniu 150 g masy)
  • łyżka masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dajemy na nie dynię, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Od czasu do czasu należy dynię przemieszać i jeśli jest taka potrzeba podlać 2-3 łyżkami wody. Miękką dynię blendujemy na gładką masę i odstawiamy do wystygnięcia do temp. pokojowej.



Oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do dużej, suchej miski, dajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem do lekkiej piany. Następnie dodajemy połowę odmierzonego cukru w dwóch partiach i ubijamy dalej 5 minut. Masa ma mieć gładką, satynową i lśniącą powierzchnię. Ubite białka odkładamy na bok.



Do drugiej miski dajemy żółtka, wsypujemy resztę cukru i ubijamy je na puszysty kogel-mogel. Teraz wlewamy sok z cytryny i dodajemy pulpę dyniową. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach i pomału wsypujemy suche składniki ( wcześniej połączone i przesiane). Masę ubijamy tylko do połączenia składników. Na koniec wtłaczamy do ciasta łyżką pianę z białek.

Ciasto wlewamy do tortownicy 20 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Boki tortownicy mają być suche. Pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) 40- 45 minut.



 Blaszkę z ciastem po wyjęciu z piekarnika spuszczamy na blat z wysokości pół metra (ciasto będzie równe po wystygnięciu). Wyjmujemy biszkopt z formy po całkowitym jego przestudzeniu. Następnie owijamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Tak przygotowany biszkopt świetnie nadaje się do przekrawania na blaty. Ciasto wyrosło na wysokość 5 cm.

Biszkopt dyniowy gotowy!  



 

wtorek, 3 września 2024

Buraczki z papryką do słoików

Buraczki z papryką do słoików

Wyśmienita sałatka na zimę. Przepis sprawdzony, funkcjonuje w naszej rodzinie od lat 80- tych. Połączenie buraków z papryką w słodko- kwaśnej zalewie doskonałe.

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 1 kg papryki
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki oleju
  • czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 3 łyżki cukru
  • 5- 6 półlitrowych słoików (porcja obiadowa dla 4 osób)

Sposób wykonania:

Buraki w "mundurkach" (nieobrane) gotujemy do miękkości. Możemy je upiec w piekarniku.



 Ugotowane i ostudzone obieramy, następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę czyścimy z pestek i białego miąższu, kroimy w nieduże paseczki lub kostkę. Łączymy starte buraki z pokrojoną papryką i przyprawami. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy na pół godziny, aż sałatka puści sok.



 Po tym czasie przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików i zalewamy wytworzonym sokiem. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Czas gotowania słoików 20- 25 min od zagotowania wody. Gotowe słoiki wyciągamy z garnka, w którym się pasteryzowały i układamy na ścierce do góry dnem. Po godzinie buraczki są gotowe do przeniesienia do spiżarni.




Nasze rady:

Zimą wykładamy buraczki z papryką do salaterki i tylko przyprawiamy według własnych upodobań.

Przed podaniem sałatki na stół możemy dodać do niej trochę oleju, pieprzu, cukru i cebuli pokrojonej w drobną kostkę.

Wincentyna Zawadzka, popularna przedwojenna autorka książek kulinarnych w "Kucharce Litewskiej" dodawała do sałatki z buraków rodzynki namoczone uprzednio w ciepłej wodzie. Sałatka z rodzynkami jest wyborna – sprawdziłyśmy!


 

Pyra z gzikiem

Pyra z gzikiem

Poznańskie danie regionalne, czyli pyry z gzikiem i sznytlochem (szczypiorkiem). Lekkie, proste danie z Wielkopolski. Kiedyś prócz polewki i śledzia najpopularniejsze danie postne w Poznaniu, dziś podawane w restauracjach jako przysmak regionalny.

Składniki:
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 30 dkg twarogu
  • 1 szklanka śmietany 18 % gęstej, kwaśnej
  • 1 pęczek drobnego szczypioru
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:

Ziemniaki w łupinach myjemy dokładnie, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień. Gotujemy do miękkości pod przykryciem, około 30 minut od zagotowania. Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków lub nożem, czy są miękkie. Gotowe odcedzamy i wykładamy na półmisek.

Przekrawamy każdy ziemniak na pół, ale nie do końca. Lekko rozchylamy i wkładamy między połówki odrobinę masła, solimy, zawijamy ziemniaka w folię spożywczą.

Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut.

Ser wykładamy do miski, rozdrabniamy, dodajemy sól, pieprz i śmietanę. Łączymy całość doskonale. Następnie kroimy drobno szczypiorek i dorzucamy do sera.

Na talerze nakładamy przekrojone ziemniaki lekko odwinięte z folii, dajemy w środek twarożek ze szczypiorkiem .

Pyra z gzikiem gotowa!

 


poniedziałek, 2 września 2024

Ziemniaki faszerowane kurkami

Ziemniaki faszerowane kurkami

Sezon na kurki już powoli się kończy. Proponujemy kolejne danie z kurkami w roli głównej, takie bardzo tradycyjne, czyli grzyby w śmietanie, z ziemniakami, ale w wersji bardziej eleganckiej. Takie danie można podać na imprezie, jest wyśmienite i prezentuje się doskonale!

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki w łupinach
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 czubate łyżki masła
  • 3 łyżki startego drobno sera typu parmezan
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej, gęstej 18%
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ziemniaki w łupinach myjemy dokładnie, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień. Gotujemy do miękkości pod przykryciem, około 30 minut od zagotowania. Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków lub nożem, czy są miękkie. Gotowe odcedzamy i wykładamy na półmisek.

Przekrawamy każdy ziemniak na pół, wydrążamy środek. Wydrążony miąższ odkładamy do miseczki.

Kurki oczyszczamy. Najlepiej zrobić  to bez użycia wody, usuwając zabrudzenia tylko pędzelkiem i nożykiem, ale jest to sposób bardzo pracochłonny i niezbyt dokładny. Jeśli grzyby są mocno zabrudzone, polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować myk z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i szybko odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie.

Oczyszczone grzyby kroimy drobno.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, odrobinę solimy i doprowadzamy do zeszklenia.



Na zeszkloną cebulę wrzucamy kurki i dusimy je 10 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem. Na koniec dajemy do podsmażonych kurek 2 łyżki śmietany. Chwilę całość dusimy, stale mieszając.

Tak przygotowane grzyby łączymy z wydrążonym, ugniecionym i lekko posolonym miąższem ziemniaczanym.

Łódeczki ziemniaczane napełniamy farszem, posypujemy serem i układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko przesmarowanym olejem.



Naczynie z faszerowanymi ziemniakami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20 minut.

Gotowe ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i posypujemy szczypiorkiem.

Wyśmienite ziemniaki faszerowane kurkami gotowe!



 

niedziela, 1 września 2024

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Sernik z dodatkiem dyni hokkaido, która nada ciastu piękny kolor i lekko orzechowy posmak. Sernik jest bardzo wilgotny. Jesienią najlepsze ciasto na podwieczorek.

Składniki:

spód

  • 200 g ciastek petit-beurre
  • 80 g masła

ciasto
  • 500 g wiejskiego sera
  • 220 g gotowej pulpy z dyni hokkaido (pulpę zrobimy sami)
  • 100 ml wody
  • 150 g cukru
  • 4 jajka M
  • 1 cukier wanilinowy 8 g
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru+jedna łyżka płaska skrobi ziemniaczanej
  • 50 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich kakao i roztopione masło. Łączymy całość i przekładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Lekko ubijamy masę i wkładamy na chwilę do lodówki.

Dynię kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 10-15 min., potem bez przykrycia ok. 5 min. (do odparowania nadmiaru płynu).Studzimy i miksujemy razem z serem za pomocą blendera na gładką masę.



Do gotowej masy serowo-dyniowej dajemy cukier, żółtka, cukier wanilinowy, budyń w proszku oraz miękkie masło, ale nie roztopione. Miksujemy całość mikserem tylko do połączenia składników. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy serowej, delikatnie łączymy pianę z masą serową łyżką.



Gotowe ciasto wylewamy na spód ciasteczkowy, wyrównujemy.
 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C. Pieczemy sernik ok. 60-65 min. Studzimy w zamkniętym piekarniku 15 minut, następnie przy uchylonych drzwiczkach pozostawiamy go do całkowitego przestudzenia.


Sernik dyniowy gotowy!



Nasza rada:

Sernik możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

 

Pulpa z dyni hokkaido

Pulpa z dyni hokkaido

Prosta w wykonaniu pulpa z dyni hokkaido może stanowić bazę do ciast, ciasteczek, klusek, a także racuszków. Można tym samym sposobem zrobić pulpę z innych gatunków dyni, ale ta z hokkaido jest według nas najlepsza i to z dwóch powodów: po pierwsze ma piękny, intensywny pomarańczowy kolor i po drugie ma lekko orzechowy posmak. Jest po prostu pyszna.

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido ok.1kg, po obraniu i pokrojeniu 650 g
  • 1 czubata łyżka masła
  • 3-4 łyżki wody

Sposób wykonania:

Dynię myjemy i obieramy ze skórki. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Przekrawamy na cztery części, wydrążamy pestki. Zostawiamy tylko twardy miąższ, który kroimy w kostkę (im drobniejsza, tym szybciej się upruży).



 Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy dynię. Przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy dynię do miękkości (około 20 minut), od czasu do czasu mieszamy i podlewamy wodą.



 Kiedy kawałki dyni rozpadają się pod naciskiem widelca, znaczy że dynia jest miękka i można ją rozbić blenderem na pulpę .



Pulpa z dyni hokkaido gotowa!



Nasze rady:

Składniki pulpy można podwajać, jeśli potrzebujemy jej więcej.

 

sobota, 31 sierpnia 2024

Racuchy na jogurcie greckim

Racuchy na jogurcie greckim

Szybkie racuchy na jogurcie greckim i proszku do pieczenia, puszyste i chrupiące, z tartymi jabłkami w środku. Doskonałe na podwieczorek. Dodatek jogurtu sprawia, że placuszki nie są mdłe i mączyste.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 4 czubate łyżki mąki mąki
  • 1 duże jabłko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania racuchów
Sposób przyrządzenia:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i cukier. Wlewamy jogurt. Ubijamy całość rózgą do połączenia składników. Dodajemy do masy łyżkę oleju, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.



Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Od razu dodajemy do ciasta.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dużą łyżką nakładamy porcje ciasta.



 Oleju na patelni ma być sporo, wtedy racuchy wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron na niedużym ogniu.



Gotowe racuchy przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem!

Nasza rada:

Z podanej porcji wychodzi 12 placuszków. Jeśli chcemy upiec więcej podwajamy składniki.

 

Pikle z dyni

Pikle z dyni

W latach 70-tych zeszłego stulecia w sklepach, na półkach królowały ocet, musztarda i kompoty z agrestu. Z tego powodu nasze babcie dokonywały cudów, aby na świątecznych stołach znalazły się jakiekolwiek rarytasy. Spiżarnie miały pełne zapraw. My szczególnie pamiętamy ogórki kiszone, powidła śliwkowe, grzybki marynowane i pikle z dyni. Pikle były świetnym dodatkiem do wędlin, no i miały piękny, słoneczny kolor. Nigdzie więcej nie zdarzyło się nam zjeść tak pysznej dyni jak u babci Kseni. Jej przepis jest doskonały!

Składniki:

  • 1 kg dyni zwyczajnej lub hokkaido
  • 4-5 słoików 1/2 litra
zalewa:
  • 1 l wody
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 10 goździków
  • 1 laska cynamonu

Sposób przygotowania:

Dynię myjemy i obieramy ze skórki, kroimy na większe części, oczyszczamy z pestek i miękkiego miąższu. Następnie kroimy dynię na kostki 1- 1,5 cm (na jeden kęs). Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do 5 minut licząc od zagotowania. Odcedzamy, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Słoiki zapełniamy dynią po brzeg i zalewamy gorącą wodą z przyprawami.



Zalewę przygotowujemy w następujący sposób: Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pozostałe składniki oprócz octu i gotujemy całość pod przykryciem 5 minut. Wyłączamy ogień, wlewamy ocet i taką mieszanką zalewamy dynię. Cynamon wyjmujemy z zalewy.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy pikle 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z wody, układamy na ściereczce do góry dnem i po przestudzeniu odkładamy do spiżarni.



Pikle z dyni gotowe!

 

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycja na pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto jest słodkie, smakuje wyjątkowo i robi się je szybciutko.

Składniki:

ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

pianka budyniowa:

  • • 4 białka
  • • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy-8 g
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 6-8 połówek brzoskwiń w syropie
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przyrządzenia:

Ciasto:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki na 1/2 godziny, 1/3 wrzucamy do zamrażarki.



Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy w plasterki.  

Pianka budyniowa:
Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Teraz całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.

Składamy ciasto:

Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki (u nas prostokątna 28x18 cm), wyrównujemy je i nakłuwamy widelcem.  



Na tak przygotowane kruche ciasto wykładamy połowę owoców i piankę budyniową.  Na piance układamy resztę brzoskwiń.



 Na owoce ścieramy na grubych oczkach tarki ciasto z zamrażarki.




Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go 50 minut w 180°C (góra-dół bez termoobiegu).
Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Kruchy placek z brzoskwiniami i budyniową pianką gotowy!



Nasza rada:

Możemy użyć do ciasta świeże brzoskwinie, ale powinny być bardzo dojrzałe i miękkie.

 

piątek, 30 sierpnia 2024

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Proste i szybkie ciasto do upieczenia a jakie smaczne!!!

Składniki:

ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

budyń:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 6 łyżek cukru
  • 800 ml mleka
  • czubata łyżka masła

dodatkowo:

  • 30-40 dkg śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób wykonania:

Ciasto:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i cukier wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na 3/4 i 1/4, wkładamy do woreczków i dajemy większą część do lodówki na pół godziny, mniejszą do zamrażarki również na pół godziny.



Schłodzone ciasto wałkujemy (większą część ciasta) podsypując mąką, przekładamy na blaszkę okrągłą 28 cm lub na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem.



Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekamy 15 minut.

Budyń:

W tym czasie gotujemy budyń.

500 ml mleka wlewamy do garnka o grubym dnie i wstawiamy na ogień. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i cukier . Wlewamy pomału, stale mieszając na gotujące się mleko. Doprowadzamy budyń do wrzenia i zgęstnienia. Na koniec dodajemy masło, rozpuszczamy je w gorącym budyniu.

Śliwki przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.

Pieczemy ciasto:

Wyjmujemy podpieczone ciasto z piekarnika, wylewamy na nie gorący budyń.



Układamy na nim śliwki, które posypujemy obficie cynamonem.



Na wierzch ścieramy na tarce (grubych oczkach) ciasto z zamrażarki.



Wstawiamy tak przygotowane ciasto do piekarnika na 35 minut.



Wyjmujemy ciasto po upieczeniu i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto kruche z budyniem i śliwkami gotowe!



Nasze rady:

Ciasto możemy zrobić dużo wcześnie i przechowywać w zamrażarce.

Zamiast śliwek możemy dać inne owoce, najlepiej świeże, sezonowe.

Do ciasta możemy dać również inny budyń, np. śmietankowy, malinowy lub czekoladowy.