MAKATKA

niedziela, 1 września 2024

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Sernik z dodatkiem dyni hokkaido, która nada ciastu piękny kolor i lekko orzechowy posmak. Sernik jest bardzo wilgotny. Jesienią najlepsze ciasto na podwieczorek.

Składniki:

spód

  • 200 g ciastek petit-beurre
  • 80 g masła

ciasto
  • 500 g wiejskiego sera
  • 220 g gotowej pulpy z dyni hokkaido (pulpę zrobimy sami)
  • 100 ml wody
  • 150 g cukru
  • 4 jajka M
  • 1 cukier wanilinowy 8 g
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru+jedna łyżka płaska skrobi ziemniaczanej
  • 50 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich kakao i roztopione masło. Łączymy całość i przekładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Lekko ubijamy masę i wkładamy na chwilę do lodówki.

Dynię kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 10-15 min., potem bez przykrycia ok. 5 min. (do odparowania nadmiaru płynu).Studzimy i miksujemy razem z serem za pomocą blendera na gładką masę.



Do gotowej masy serowo-dyniowej dajemy cukier, żółtka, cukier wanilinowy, budyń w proszku oraz miękkie masło, ale nie roztopione. Miksujemy całość mikserem tylko do połączenia składników. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy serowej, delikatnie łączymy pianę z masą serową łyżką.



Gotowe ciasto wylewamy na spód ciasteczkowy, wyrównujemy.
 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C. Pieczemy sernik ok. 60-65 min. Studzimy w zamkniętym piekarniku 15 minut, następnie przy uchylonych drzwiczkach pozostawiamy go do całkowitego przestudzenia.


Sernik dyniowy gotowy!



Nasza rada:

Sernik możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz