Sernik dyniowy
Sernik z dodatkiem dyni hokkaido, która nada ciastu piękny kolor i lekko orzechowy posmak. Sernik jest bardzo wilgotny. Jesienią najlepsze ciasto na podwieczorek.
Składniki:
spód
- 200 g ciastek petit-beurre
- 80 g masła
ciasto
- 500 g wiejskiego sera
- 220 g gotowej pulpy z dyni hokkaido (pulpę zrobimy sami)
- 100 ml wody
- 150 g cukru
- 4 jajka M
- 1 cukier wanilinowy 8 g
- 1 budyń śmietankowy bez cukru+jedna łyżka płaska skrobi ziemniaczanej
- 50 g miękkiego masła
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich kakao i roztopione masło. Łączymy całość i przekładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Lekko ubijamy masę i wkładamy na chwilę do lodówki.
Dynię kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 10-15 min., potem bez przykrycia ok. 5 min. (do odparowania nadmiaru płynu).Studzimy i miksujemy razem z serem za pomocą blendera na gładką masę.Do gotowej masy serowo-dyniowej dajemy cukier, żółtka, cukier wanilinowy, budyń w proszku oraz miękkie masło, ale nie roztopione. Miksujemy całość mikserem tylko do połączenia składników. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy serowej, delikatnie łączymy pianę z masą serową łyżką.
Gotowe ciasto wylewamy na spód ciasteczkowy, wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C. Pieczemy sernik ok. 60-65 min. Studzimy w zamkniętym piekarniku 15 minut, następnie przy uchylonych drzwiczkach pozostawiamy go do całkowitego przestudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz