MAKATKA

sobota, 31 sierpnia 2024

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycja na pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto jest słodkie, smakuje wyjątkowo i robi się je szybciutko.

Składniki:

ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

pianka budyniowa:

  • • 4 białka
  • • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy-8 g
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 6-8 połówek brzoskwiń w syropie
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przyrządzenia:

Ciasto:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki na 1/2 godziny, 1/3 wrzucamy do zamrażarki.



Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy w plasterki.  

Pianka budyniowa:
Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Teraz całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.

Składamy ciasto:

Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki (u nas prostokątna 28x18 cm), wyrównujemy je i nakłuwamy widelcem.  



Na tak przygotowane kruche ciasto wykładamy połowę owoców i piankę budyniową.  Na piance układamy resztę brzoskwiń.



 Na owoce ścieramy na grubych oczkach tarki ciasto z zamrażarki.




Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go 50 minut w 180°C (góra-dół bez termoobiegu).
Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Kruchy placek z brzoskwiniami i budyniową pianką gotowy!



Nasza rada:

Możemy użyć do ciasta świeże brzoskwinie, ale powinny być bardzo dojrzałe i miękkie.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz