Kruche ciasto z brzoskwiniami
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycja na pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto jest słodkie, smakuje wyjątkowo i robi się je szybciutko.
Składniki:
ciasto:
- 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
pianka budyniowa:
- • 4 białka
- • 3/4 szklanki cukru
- • 1 cukier wanilinowy-8 g
- • 2 budynie waniliowe bez cukru
- • 0,5 szklanki oleju
- • szczypta soli
dodatkowo:
- 6-8 połówek brzoskwiń w syropie
- cukier puder do posypania ciasta
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki na 1/2 godziny, 1/3 wrzucamy do zamrażarki.
Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy w plasterki.
Pianka
budyniowa:
Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę
soli i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz cukier
wanilinowy. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna
wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Teraz całość miksujemy na
małych obrotach do połączenia składników.
Składamy ciasto:
Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki (u nas prostokątna 28x18 cm), wyrównujemy je i nakłuwamy widelcem.
Na tak przygotowane kruche ciasto wykładamy połowę owoców i piankę budyniową. Na piance układamy resztę brzoskwiń.
Na owoce ścieramy na grubych oczkach tarki ciasto z zamrażarki.
Placek
wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go 50 minut w 180°C
(góra-dół bez termoobiegu).
Upieczone ciasto studzimy. Przed
podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Kruchy placek z brzoskwiniami i budyniową pianką gotowy!
Nasza rada:
Możemy użyć do ciasta świeże brzoskwinie, ale powinny być bardzo dojrzałe i miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz