MAKATKA

wtorek, 11 czerwca 2024

Bigosik z młodej kapusty

Bigosik z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i marchewką to szybkie danie jednogarnkowe w sam raz na dobrą kolację. Przygotowuje się je w niecałą godzinę. Smakuje jak dobry bigosik.

Składniki:

Warzywa:

  • 1/2 główki kapusty (przed poszatkowaniem 1kg)
  • 1 marchewka
  • 2-3 kiełbasy (śląskie, chłopskie, jałowcowe)
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej lub słodkiej
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 1 czubata łyżka masła
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach.

Na dużej patelni wytapiamy boczek pokrojony w kostkę. Dorzucamy do niego kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Kroimy w kostkę cebulę i dajemy na patelnię. Wszystko smażymy do zeszklenia cebuli. Dokładamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i marchew. Smażymy warzywa z kiełbasą jeszcze chwilę uważając, aby nie przypalić czosnku.



 Na koniec łączymy całe dobro z patelni z poszatkowaną kapustą. Dodajemy masło, koncentrat pomidorowy i sól. Przyprawiamy papryką w proszku, pieprzem i maggi.

Wlewamy bulion lub wodę. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy bigosik do miękkiej kapusty. Ponieważ młoda kapusta jest bardzo delikatna, wystarczy 10-15 minut.




Na koniec wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy dokładnie, aby mąka dobrze się rozprowadziła i zagęściła bigosik.



Bigosik z młodej kapusty gotowy!

 


poniedziałek, 10 czerwca 2024

Chleb pszenno -żytni z kminkiem

Chleb pszenno -żytni z kminkiem

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie, który jest dostępny w sklepach, w dziale z artykułami do pieczenia ciast. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje. Dzisiaj pieczemy chleb z dodatkiem kminku, który dodawały do ciasta chlebowego gospodynie w Bieszczadach. Receptura na ten chleb pochodzi z domu rodzinnego babci Karolci. Zakwas babcia oczywiście dodawała naturalny i piekła chleb w piecu chlebowym. My nie mamy takich możliwości, ale choć odrobinkę postaramy zbliżyć się do oryginału!

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 750
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 suchy zakwas
  • 400 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki kminku niemielonego

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły.



Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być bardzo ciepła czy gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, wlewamy olej i wsypujemy nasiona dyni. Wyrabiamy całość około 10 minut.



Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 25x12 cm.

Następnie ręką zmoczoną w ciepłej wodzie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Wierzch posypujemy ziarnami.

Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1,5 godziny. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki. 



 Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chleb pszenno -żytni z kminkiem gotowy!



 

Sałatka pomidorowa naszego dzieciństwa

Sałatka pomidorowa naszego dzieciństwa

Rodzice mieli przy domu mały ogródek , w którym tata uprawiał pomidory, trochę sałaty, cebulkę ze szczypiorkiem. Pomidory wychodziły zawsze dorodne, pachnące. Nie były pryskane chemią. Z tych pomidorów i cebulki mama robiła całe lato sałatkę prostą i przepyszną. W czerwcu i lipcu często wracamy do tej sałatki, kiedy pomidory są najsmaczniejsze a cebula soczysta, krucha i delikatna w smaku.

Składniki:

  • 2 duże pomidory (mogą być malinowe)
  • 1 duża młoda cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej, gęstej 18 %
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego lub skyru

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w cienkie półkrążki, pomidory w łódeczki. Przekładamy do miski. 



Dodajemy śmietanę, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy całość i od razu podajemy na stół. Sałatka jest najsmaczniejsza podana od razu po przyrządzeniu, kiedy nie podeszła jeszcze wodą od pomidorów. Sałatka pomidorowa naszego dzieciństwa gotowa!

 


niedziela, 9 czerwca 2024

Tort szmaragdowy



Tort szmaragdowy

Ciasto szpinakowe, pyszne i efektowne, o naturalnym, szmaragdowym kolorze, wilgotne, aksamitne, z kremem śmietankowo-serowym i owocami. Tort dla wielbicieli słodkości! Prosty w wykonaniu, poradzi sobie z nim nawet nowicjusz.

Składniki:

ciasto:

  • 200 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego
  • 150 ml oleju bezzapachowego ( rzepakowy lub słonecznikowy)
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 220 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 300 g mąki tortowej
  • 8 g proszku do pieczenia

krem:

  • 200 ml schłodzonej kremówki
  • 8 g cukru waniliowego
  • 70 g cukru pudru
  • 500 g schłodzonego sera mascarpone
  • 1 śmietan-fix
dodatkowo:
  • 1 duża kiść winogron różowych

Sposób wykonania:

Szpinak, olej i skórkę z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok i przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość około 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy zblendowany szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy 22 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 45 min (do suchego patyczka).



Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Ciasto jest gotowe do przecięcia na blaty. Rozkrawamy je na trzy krążki o wysokości 2 cm. Dwa dolne owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, można zostawić je w lodówce na całą noc. Trzeci krążek, górny, lekko wypukły kruszymy ręcznie do miseczki, najlepiej bez skórki, czyli sam zielony miąższ, który posłuży nam do przyozdobienia tortu.



W momencie, gdy biszkopt będzie już schłodzony, przystępujemy do ubijania kremu i składania toru. Do miski, w której będziemy ubijać krem wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, wsypujemy śmietan-fix i cukier puder. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone i ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę.

Przystępujemy do składania tortu. Na pierwszy krążek wykładamy 1/3 kremu i wciskamy w niego połówki winogron, przykrywamy drugim krążkiem. Wykładamy znów 1/3 kremu, zostawiając resztę na przesmarowanie boków i ozdobienie rozetkami góry tortu. Obsypujemy tort okruszkami, ozdabiamy wierzch kremem i owocami. Tort wstawiamy do lodówki, aby ustabilizował się. 

Tort szmaragdowy z winogronami gotowy!





Nasze rady:

Tort jest bardzo wilgotny, nie trzeba go absolutnie nasączać.

Ma piękny, szmaragdowy kolor uzyskany bez użycia sztucznych barwników, a smaku szpinaku wcale nie wyczuwa się w cieście.

Zamiast cytryny można użyć limonki, aromat ciasta będzie bardziej intensywny, a może nawet ciekawszy.

Ubijając krem należy uważać, aby nie ” przebić” śmietanki, bo zrobi się nam masło i katastrofa gotowa.

Składniki kremu muszą być dobrze schłodzone ( kilka godzin w lodówce), to daje gwarancję sukcesu przy jego ubijaniu .

 

Sałatka z rukolą, fetą i oliwkami

Sałatka z rukolą, fetą i oliwkami

Sałatka na wzór najsłynniejszej greckiej sałatki, doskonała do obiadu, grilla, również do pracy. Jest smaczna, kolorowa i sycąca. Zrobienie jej zajmuje kilka chwil.

Składniki:

  • rukola (2 garści )
  • pomidorki koktajlowe (szklanka )
  • oliwki bez pestek (szklanka)
  • ser feta 25 dkg

sos:

  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • zioła prowansalskie (łyżeczka)
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • ocet balsamiczny (1 łyżeczka)
  • sól, pieprz do smaku
  • czubata łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Składniki sosu wrzucamy do słoiczka. Zakręcamy go i potrząsamy energicznie, aby wszystko się połączyło.

Rukolę i pomidorki myjemy i osuszamy, oliwki odsączamy z zalewy. W dużej misce układamy listki rukoli. Przekrawamy pomidorki koktajlowe na pół, układamy na rukoli. Dodajemy oliwki w całości lub pokrojone. Na wierzchu układamy rozdrobnioną fetę.

Polewamy sałatkę sosem. Robimy to tuż przed podaniem sałatki na stół. Jeśli połączymy ją z sosem wcześniej, rukola nie będzie chrupiąca, a sałatka podejdzie wodą od pomidorów.

Sałatka z rukolą, fetą i oliwkami gotowa!

 


sobota, 8 czerwca 2024

Prosta sałatka ziemniaczana grillowa


Prosta sałatka ziemniaczana grillowa

Sałatka z młodych ziemniaków, selera naciowego, dymki i ogórków kiszonych polana sosem majonezowo-jogurtowym z odrobiną czosnku. Prosta, błyskawiczna i bardzo smaczna. Idealna do grilla, na imprezę lub skromną kolację.

Składniki:

  • 1/2 kg młodych ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1/2 papryki czerwonej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanego koperku

sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu oraz paprykę wędzoną. Całość mieszamy. Odstawiamy na bok.



Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości, ale niezbyt drobno.

Pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę.

Dymkę, natkę i koperek drobno siekamy.

Wszystkie warzywa mieszamy i łączymy z sosem jogurtowo -majonezowym odpowiednio przyprawionym. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Prosta sałatka ziemniaczana gotowa!   




 

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Szaszłyki są miękkie, soczyste i pełne smaku dzięki świetnej marynacie.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe (około kilograma)
  • 2 duże cebule
  • 20 dkg boczku wędzonego parzonego
  • 10-12 patyczków do szaszłyków
  • 2 tacki aluminiowe do grilla

Marynata:

4-5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka tymianku
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

Do miseczki wlewamy płynne składniki marynaty, przyprawy oraz zioła, mieszamy.

Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 2 cm do 2,5 cm.

Tak przygotowane kawałki mięsa układamy w naczyniu i zalewamy marynatą.





Następnie wmasowujemy ją w mięso. Przykrywamy miskę szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Polędwiczki wyjmujemy z lodówki godzinę przed grillowaniem.

Boczek kroimy w plasterki, cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki.

Patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie.



Na dwa patyczki nadziewamy naprzemiennie po dwa kawałki mięsa, po jednym plasterku boczku i cebuli. Postępujemy tak do wyczerpania składników.



Tak przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i umieszczamy na rozgrzanym grillu, na jego najniższym poziomie. Rumienimy szaszłyki z obu stron. Kiedy mięso przyrumieni się wystarczająco, przekładamy tacki z szaszłykami na górny poziom grilla i trzymamy tam mięso 15 minut, aż dojdzie.



Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych grillowane gotowe!