MAKATKA

sobota, 8 czerwca 2024

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Szaszłyki są miękkie, soczyste i pełne smaku dzięki świetnej marynacie.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe (około kilograma)
  • 2 duże cebule
  • 20 dkg boczku wędzonego parzonego
  • 10-12 patyczków do szaszłyków
  • 2 tacki aluminiowe do grilla

Marynata:

4-5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka tymianku
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

Do miseczki wlewamy płynne składniki marynaty, przyprawy oraz zioła, mieszamy.

Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 2 cm do 2,5 cm.

Tak przygotowane kawałki mięsa układamy w naczyniu i zalewamy marynatą.





Następnie wmasowujemy ją w mięso. Przykrywamy miskę szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Polędwiczki wyjmujemy z lodówki godzinę przed grillowaniem.

Boczek kroimy w plasterki, cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki.

Patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie.



Na dwa patyczki nadziewamy naprzemiennie po dwa kawałki mięsa, po jednym plasterku boczku i cebuli. Postępujemy tak do wyczerpania składników.



Tak przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i umieszczamy na rozgrzanym grillu, na jego najniższym poziomie. Rumienimy szaszłyki z obu stron. Kiedy mięso przyrumieni się wystarczająco, przekładamy tacki z szaszłykami na górny poziom grilla i trzymamy tam mięso 15 minut, aż dojdzie.



Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych grillowane gotowe!

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz