MAKATKA

niedziela, 9 czerwca 2024

Sałatka z rukolą, fetą i oliwkami

Sałatka z rukolą, fetą i oliwkami

Sałatka na wzór najsłynniejszej greckiej sałatki, doskonała do obiadu, grilla, również do pracy. Jest smaczna, kolorowa i sycąca. Zrobienie jej zajmuje kilka chwil.

Składniki:

  • rukola (2 garści )
  • pomidorki koktajlowe (szklanka )
  • oliwki bez pestek (szklanka)
  • ser feta 25 dkg

sos:

  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • zioła prowansalskie (łyżeczka)
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • ocet balsamiczny (1 łyżeczka)
  • sól, pieprz do smaku
  • czubata łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Składniki sosu wrzucamy do słoiczka. Zakręcamy go i potrząsamy energicznie, aby wszystko się połączyło.

Rukolę i pomidorki myjemy i osuszamy, oliwki odsączamy z zalewy. W dużej misce układamy listki rukoli. Przekrawamy pomidorki koktajlowe na pół, układamy na rukoli. Dodajemy oliwki w całości lub pokrojone. Na wierzchu układamy rozdrobnioną fetę.

Polewamy sałatkę sosem. Robimy to tuż przed podaniem sałatki na stół. Jeśli połączymy ją z sosem wcześniej, rukola nie będzie chrupiąca, a sałatka podejdzie wodą od pomidorów.

Sałatka z rukolą, fetą i oliwkami gotowa!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz