Sałatka z rukolą, fetą i oliwkami
Sałatka na wzór najsłynniejszej greckiej sałatki, doskonała do obiadu, grilla, również do pracy. Jest smaczna, kolorowa i sycąca. Zrobienie jej zajmuje kilka chwil.
Składniki:
- rukola (2 garści )
- pomidorki koktajlowe (szklanka )
- oliwki bez pestek (szklanka)
- ser feta 25 dkg
sos:
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- zioła prowansalskie (łyżeczka)
- sok z cytryny (2 łyżki)
- ocet balsamiczny (1 łyżeczka)
- sól, pieprz do smaku
- czubata łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
Składniki sosu wrzucamy do słoiczka. Zakręcamy go i potrząsamy energicznie, aby wszystko się połączyło.
Rukolę i pomidorki myjemy i osuszamy, oliwki odsączamy z zalewy. W dużej misce układamy listki rukoli. Przekrawamy pomidorki koktajlowe na pół, układamy na rukoli. Dodajemy oliwki w całości lub pokrojone. Na wierzchu układamy rozdrobnioną fetę.
Polewamy sałatkę sosem. Robimy to tuż przed podaniem sałatki na stół. Jeśli połączymy ją z sosem wcześniej, rukola nie będzie chrupiąca, a sałatka podejdzie wodą od pomidorów.
Sałatka z rukolą, fetą i oliwkami gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz