Bigosik z młodej kapusty
Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i marchewką to szybkie danie jednogarnkowe w sam raz na dobrą kolację. Przygotowuje się je w niecałą godzinę. Smakuje jak dobry bigosik.
Składniki:
Warzywa:
- 1/2 główki kapusty (przed poszatkowaniem 1kg)
- 1 marchewka
- 2-3 kiełbasy (śląskie, chłopskie, jałowcowe)
- 20 dkg boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
Przyprawy:
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej lub słodkiej
- 2 łyżki maggi
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 1 czubata łyżka masła
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 czubata łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach.
Na dużej patelni wytapiamy boczek pokrojony w kostkę. Dorzucamy do niego kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Kroimy w kostkę cebulę i dajemy na patelnię. Wszystko smażymy do zeszklenia cebuli. Dokładamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i marchew. Smażymy warzywa z kiełbasą jeszcze chwilę uważając, aby nie przypalić czosnku.
Na koniec łączymy całe dobro z patelni z poszatkowaną kapustą. Dodajemy masło, koncentrat pomidorowy i sól. Przyprawiamy papryką w proszku, pieprzem i maggi.
Wlewamy bulion lub wodę. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy bigosik do miękkiej kapusty. Ponieważ młoda kapusta jest bardzo delikatna, wystarczy 10-15 minut.
Na koniec wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy dokładnie, aby mąka dobrze się rozprowadziła i zagęściła bigosik.
Bigosik z młodej kapusty gotowy!
Bardzo pyszny i lżejszy niż tradycyjny. Ale ja jeszcze muszę trochę poczekać na swoją kapustę :-)
OdpowiedzUsuń