MAKATKA

wtorek, 11 czerwca 2024

Bigosik z młodej kapusty

Bigosik z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i marchewką to szybkie danie jednogarnkowe w sam raz na dobrą kolację. Przygotowuje się je w niecałą godzinę. Smakuje jak dobry bigosik.

Składniki:

Warzywa:

  • 1/2 główki kapusty (przed poszatkowaniem 1kg)
  • 1 marchewka
  • 2-3 kiełbasy (śląskie, chłopskie, jałowcowe)
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej lub słodkiej
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 1 czubata łyżka masła
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach.

Na dużej patelni wytapiamy boczek pokrojony w kostkę. Dorzucamy do niego kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Kroimy w kostkę cebulę i dajemy na patelnię. Wszystko smażymy do zeszklenia cebuli. Dokładamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i marchew. Smażymy warzywa z kiełbasą jeszcze chwilę uważając, aby nie przypalić czosnku.



 Na koniec łączymy całe dobro z patelni z poszatkowaną kapustą. Dodajemy masło, koncentrat pomidorowy i sól. Przyprawiamy papryką w proszku, pieprzem i maggi.

Wlewamy bulion lub wodę. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy bigosik do miękkiej kapusty. Ponieważ młoda kapusta jest bardzo delikatna, wystarczy 10-15 minut.




Na koniec wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy dokładnie, aby mąka dobrze się rozprowadziła i zagęściła bigosik.



Bigosik z młodej kapusty gotowy!

 


1 komentarz:

  1. Bardzo pyszny i lżejszy niż tradycyjny. Ale ja jeszcze muszę trochę poczekać na swoją kapustę :-)

    OdpowiedzUsuń