Ciasto truskawkowa
fantazja bez pieczenia
Proste, pyszne ciasto
budyniowe bez pieczenia, z truskawkami i galaretką truskawkową, w
sam raz na sobotę i niedzielę. Ciasto idealne dla wielbicieli
truskawek i budyniu!
Składniki:
- 30-40 dkg świeżych
truskawek
krem budyniowy:
- 200 g masła 82%
- 2 budynie bez cukru
waniliowe
- 0,6 l mleka 3,2%
- 6 łyżek cukru
dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa
- 30 ciasteczek petit beurre
Sposób wykonania:
Najpierw robimy krem
budyniowy.
Do rondelka o grubym dnie
wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy
na umiarkowany ogień. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem.
Dobrze mieszamy.
Wrzące mleko zestawiamy z
ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy
ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie
gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli
będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W
momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany”
zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią
spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni
kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne,
ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy
jego składniki będą miały podobną temperaturę!
Teraz do misy miksera
wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach
dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia
składników, nie za długo. Krem gotowy.
Przygotowujemy galaretkę
według opisu na opakowaniu.
Na dnie blaszki (u nas
kwadratowa o boku 20 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2
kremu, przy czym dwie łyżki kremu odkładamy na bok. Następnie
układamy pozostałą warstwę kremu i ciasteczka.
Teraz smarujemy
ostatnią warstwę ciastek odłożonym kremem i na nim układamy
umyte i osuszone truskawki pokrojone na połówki.
Do czasu, aż
galaretka będzie gotowa ciasto wstawiamy do lodówki. Całość
zalewamy lekko tężejącą galaretką (inaczej galaretka spłynie
nam na boki) i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wyborna truskawkowa
fantazja gotowa!