Nasza ulubiona zupa. Jedna z najsmaczniejszych zup w kuchni polskiej. Wyrazista w smaku, zaostrzająca apetyt. Ugotowana na dobrym, treściwym wywarze z drobiu doskonała na lato i zimę. Ma w sobie dużo witamin i delikatnego tłuszczyku drobiowego. Przy braku apetytu nic więcej nie trzeba. Postawi na nogi, doda wigoru i chęci do działania każdemu. Zwłaszcza ugotowana na ogórkach kiszonych z domowej spiżarni.
Składniki:
- skrzydło i szyja z indyka
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 3 średnie marchewki
- 2 gałązki selera
- 1/2 małego pora
- 1 mały seler
- 3 suszone grzybki
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 cebula w łupinie
- mały pęczek koperku lub natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 6 średnich kiszonych ogórków (20 dkg)
- 2/3 szklanki soku z ogórków
- 3 duże ziemniaki
- 200 ml kremówki 30%
- przyprawy: pieprz, sól, maggi lub kostka lubczyku
- czubata łyżka mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
Obraną i umytą włoszczyznę, grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę w łupinie oraz mięso drobiowe wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą (2, 5l). Gotujemy wywar około 1,5 godziny. W trakcie gotowania lekko solimy wywar. Gotujemy zupę tak jak rosół. Następnie przecedzamy wywar do drugiego garnka, mięso obieramy z kości i odkładamy. Możemy wrzucić je do zupy lub użyć jako farsz do pierogów czy upiec pasztet.
Marchewkę (2 sztuki) trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na gotujący się wywar na ok. 15 min - do miękkich ziemniaków.
Nasze rady:
Ogórkowa ugotowana na tak treściwym wywarze ma w sobie tyle smaku i kolagenu, że po wystygnięciu ścina się w galaretkę. Dzięki temu jest tak bogata w wartości odżywcze.
My użyłyśmy do zupy zamiast maggi lubczyk, który w czerwcu zamroziłyśmy według tego przepisu:
Polecamy również ogórki kiszone własnej roboty:
https://rajchelewa.blogspot.com/2025/07/ogorki-kiszone-do-spizarni.html
Pyszna i pożywna zupa 🧡🧡
OdpowiedzUsuńDziękuję, nasza ulubiona:)
UsuńPychotka :) w zeszłym tygodniu też robiłam ogórkową, ale tym razem z ogórków małosolnych :)
OdpowiedzUsuńZ małosolnych jeszcze nie robiłam, czas wypróbować:)
UsuńA spróbujcie zamienić ogórki kiszone na świeże, zielone, obrane, pokrojone w grube (0,5 - 1 cm) półplasterki i przesmażone na paru łyżkach masła... Zupę można zabielić śmietaną, albo zaciągnąć mąką - pychota :)
OdpowiedzUsuń