wtorek, 5 sierpnia 2025

Zupa ogórkowa


Nasza ulubiona zupa. Jedna z najsmaczniejszych zup w kuchni polskiej. Wyrazista w smaku, zaostrzająca apetyt. Ugotowana na dobrym, treściwym wywarze z drobiu doskonała na lato i zimę. Ma w sobie dużo witamin i delikatnego tłuszczyku drobiowego. Przy braku apetytu nic więcej nie trzeba. Postawi na nogi, doda wigoru i chęci do działania każdemu. Zwłaszcza ugotowana na ogórkach kiszonych z domowej spiżarni.

Składniki:
  • skrzydło i szyja z indyka
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 3 średnie marchewki
  • 2 gałązki selera 
  • 1/2 małego pora
  • 1 mały seler
  • 3 suszone grzybki
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 cebula w łupinie
  • mały pęczek koperku lub natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 średnich kiszonych ogórków (20 dkg)
  • 2/3 szklanki soku z ogórków
  • 3 duże ziemniaki
  • 200 ml kremówki 30%
  • przyprawy: pieprz, sól, maggi lub kostka lubczyku
  • czubata łyżka mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:

Obraną i umytą włoszczyznę, grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę w łupinie oraz mięso drobiowe wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą (2, 5l). Gotujemy wywar około 1,5 godziny. W trakcie gotowania lekko solimy wywar. Gotujemy zupę tak jak rosół. Następnie przecedzamy wywar do drugiego garnka, mięso obieramy z kości i odkładamy. Możemy wrzucić je do zupy lub użyć jako farsz do pierogów czy upiec pasztet.



 Marchewkę (2 sztuki) trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na gotujący się wywar na ok. 15 min - do miękkich ziemniaków. 


W międzyczasie przygotowujemy ogórki. Ścieramy je razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy je na patelni, na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Tak przygotowane ogórki wrzucamy do zupy oraz wlewamy sok w ilości, która zapewni odpowiednią kwaśność zupie. Gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec wlewamy do zupy śmietankę połączoną z mąką. Zagęszczamy zupę. Zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy cukrem, maggi i pieprzem do smaku i posypujemy  posiekaną zieleniną.


Zupa ogórkowa  gotowa!

Nasze rady:


Ogórkowa ugotowana na tak treściwym wywarze ma w sobie tyle smaku i kolagenu, że po wystygnięciu ścina się w galaretkę. Dzięki temu jest tak bogata w wartości odżywcze.

My użyłyśmy do zupy zamiast maggi lubczyk, który w czerwcu zamroziłyśmy według tego przepisu:


https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-domowe-kostki-maggi-z-lubczyku,1972021,walek.html
Polecamy również ogórki kiszone własnej roboty:



https://rajchelewa.blogspot.com/2025/07/ogorki-kiszone-do-spizarni.html

 

5 komentarzy:

  1. Pyszna i pożywna zupa 🧡🧡

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka :) w zeszłym tygodniu też robiłam ogórkową, ale tym razem z ogórków małosolnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z małosolnych jeszcze nie robiłam, czas wypróbować:)

      Usuń
  3. A spróbujcie zamienić ogórki kiszone na świeże, zielone, obrane, pokrojone w grube (0,5 - 1 cm) półplasterki i przesmażone na paru łyżkach masła... Zupę można zabielić śmietaną, albo zaciągnąć mąką - pychota :)

    OdpowiedzUsuń