Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest soczyste, kruche i bardzo aromatyczne. Aby karkówka była smaczna, warto zadbać już dzień -dwa wcześniej o odpowiednią marynatę.
Składniki:
- 5-6 łyżek oleju
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 łyżki gotowej przyprawy do karkówki
Sposób przygotowania:
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Lekko rozbijamy mięso pięścią lub pałką (nie ubijamy kotletów jak schabowych!) i kroimy w kostkę 5-6 cm.
Do miseczki wlewamy płynne składniki oraz zioła. Łączymy je dokładnie i gotową marynatą polewamy karkówkę. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane mięso przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na cały dzień.
Tuż przed grillowaniem karkówkę doprowadzamy do temperatury pokojowej, nadziewamy na patyczki i wtedy rzucamy na ruszt.
Użyłyśmy do marynaty gotową mieszankę przypraw dedykowaną do karkówki, w której składzie znalazły się następujące przyprawy i zioła:
- sól i cukier
- papryka czerwona słodka
- papryka czerwona ostra
- majeranek
- gorczyca
- kumin
- oregano
- tymianek
- kminek
- kurkuma
- kolendra
Idealna marynata 🧡👌
OdpowiedzUsuń