czwartek, 10 lipca 2025

Marynata do karkówki - szaszłyki.

Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest soczyste, kruche i bardzo aromatyczne.  Aby karkówka była smaczna, warto zadbać już dzień -dwa wcześniej o odpowiednią marynatę.

Składniki:

  • 5-6 łyżek oleju
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki gotowej przyprawy do karkówki

Sposób przygotowania:

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Lekko rozbijamy mięso pięścią lub pałką (nie ubijamy kotletów jak schabowych!) i kroimy w kostkę 5-6 cm.



Do miseczki wlewamy płynne składniki oraz zioła. Łączymy je dokładnie i gotową marynatą polewamy karkówkę. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane mięso przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na cały dzień.



Tuż przed grillowaniem karkówkę doprowadzamy do temperatury pokojowej, nadziewamy na patyczki i wtedy rzucamy na ruszt.

Użyłyśmy do marynaty gotową mieszankę przypraw dedykowaną do karkówki, w której składzie znalazły się następujące przyprawy i zioła:

  • sól i cukier
  • papryka czerwona słodka
  • papryka czerwona ostra
  • majeranek
  • gorczyca
  • kumin
  • oregano
  • tymianek
  • kminek
  • kurkuma
  • kolendra


Możemy oczywiście sami skomponować przyprawę do karkówki z ulubionych składników. Nasza przyprawa jest przez nas już sprawdzona i bardzo ją lubimy używać do mięs z grilla, ale także do mięs pieczonych i gulaszu z karkówki wieprzowej, szynki i łopatki.

 

1 komentarz: