Bitki ze schabu wieprzowego z cebulą to nasz ulubiony, szybki obiad. Kruche i chude mięso z podsmażoną cebulą w sosie własnym, do tego puszyste parowańce. Obiad marzenie!
Składniki:2 kotlety schabowe 1,5 cm grubości
1 duża cebula
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
sok z 1/2 cytryny
Sposób przyrządzenia:
Kotlety rozbijamy tłuczkiem do mięsa niezbyt cienko. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby skruszały i odkładamy na 15-20 minut.
Cebulę kroimy w piórka.
Oprószamy bitki solą , pieprzem, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi, dajemy na patelnię, na rozgrzany tłuszcz.
Obsmażamy na rumiano z obu stron i dorzucamy do nich cebulę. Po zeszkleniu cebuli wlewamy na patelnie sos sojowy i pół szklanki gorącej wody. Przykrywamy całość pokrywą, dusimy chwilę bitki pod przykryciem.
Bitki schabowe z cebulą gotowe!
Podajemy bitki z pyzami na parze albo ziemniakami, frytkami oraz ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz