Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione ziołami- rozmarynem, tymiankiem i jałowcem. Pyszna propozycja na obiad. Mięso jest kruchutkie, sos wyrazisty-wyśmienity!
Składniki:
- 80 dkg żeberek wieprzowych
- 2 szklanki bulionu lub wody
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 ziarenka pieprzu ziołowego
- 3-4 ziarenka jałowca
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 łyżki sosu sojowego jasnego
- tłuszcz do smażenia (smalec lub olej rzepakowy)
- 2 łyżki mąki
Sposób przyrządzenia:
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki tłuszczu i obsmażamy na nim na rumiano ze wszystkich stron mięso, bez cebuli.
Do rumianych żeberek dokładamy cebulę, smażymy całość jeszcze kilka minut, aż cebula się podrumieni. Dorzucamy musztardę, czosnek, zioła i przyprawy. Następnie zalewamy wszystko dwiema szklankami bulionu lub wody, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy żeberka do miękkości, czyli około 1,5 godziny.
Jeśli w czasie duszenia mięsa płyn odparuje, dolewamy trochę bulionu lub gorącej wody. Gotowe żeberka wyjmujemy na chwilę z patelni. Sos zagęszczamy mąką rozkłóconą z odrobiną wody i przecieramy przez sito. Dodajemy do sosu z powrotem żeberka, lekko podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy na koniec solą, pieprzem i sosem sojowym.
Żeberka na dziko gotowe!
Nasza rada:
Dodałyśmy do żeberek rozmaryn i tymianek, ale można oczywiście dołożyć inne zioła, np. oregano, lubczyk, majeranek, po prostu ulubione lub takie, które mamy akurat pod ręką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz