Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęściej z kwaśną, gęstą śmietaną i cukrem. Plendze są chrupiące, rumiane i słodkie. Czasami jednak mamy apetyt na placki wytrawne z cebulką, lekko słone. Placki ziemniaczane to po prostu tani i szybki pomysł na obiad.
Składniki:
- 4-5 dużych ziemniaków (po obraniu 1 kg)
- 1 duża cebula
- 1 jajko L
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Tak samo trzemy cebulę.
Do startych ziemniaków i cebuli dodajemy jajko, mąkę i sól. Mieszamy do połączenia składników.
Na dużą patelnię wlewamy sporą porcję oleju, podgrzewamy go mocno. Nakładamy porcje (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzamy ją na dość cienki placek. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor. Przewracamy placek na drugą stronę i rumienimy go tak samo.
Usmażone placki osączamy trochę z tłuszczu, wykładamy na talerze.
Placki ziemniaczane gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz