piątek, 16 maja 2025

Placki ziemniaczane- poznańskie plendze

Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęściej z kwaśną, gęstą śmietaną i cukrem. Plendze są chrupiące, rumiane i słodkie. Czasami jednak mamy apetyt na placki wytrawne z cebulką, lekko słone. Placki ziemniaczane to po prostu tani i szybki pomysł na obiad.

Składniki:

  • 4-5 dużych ziemniaków (po obraniu 1 kg)
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko L
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Tak samo trzemy cebulę.



Do startych ziemniaków i cebuli dodajemy jajko, mąkę i sól. Mieszamy do połączenia składników.



Na dużą patelnię wlewamy sporą porcję oleju, podgrzewamy go mocno. Nakładamy porcje (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzamy ją na dość cienki placek. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor. Przewracamy placek na drugą stronę i rumienimy go tak samo.



 Usmażone placki osączamy trochę z tłuszczu, wykładamy na talerze.



Placki ziemniaczane gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz