Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie rurami. To bardzo zdrowa zupa, mocno kolagenowa, esencjonalna i jednocześnie bardzo smaczna. Kości długo gotowane nadają jej wyjątkowego sznytu.
Składniki:
- 1 nóżka z kurczaka-duża , tłusta
- 2 kawałki kości wołowej ze szpikiem ok. 1/2 kg, tzw. rury
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 1 cebula z łupiną
- 1/2 pęczka koperku lub pietruszki
- 3-4 grzybki suszone
- 3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- 2-3 łyżki maggi
- makaron krajanka
Sposób wykonania:
Nóżkę z kurczaka i kości ze szpikiem przekładamy do garnka, zalewamy dwoma litrami wody. Dorzucamy marchew, seler, cebulę, grzybki suszone i koper. Wstawiamy na ogień. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień tak, aby wywar tylko pyrkał. Dodajemy przyprawy: łyżeczkę soli, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy wywar 3 godziny na bardzo małym ogniu.
Po tym czasie wyjmujemy z garnka mięso, kości, cebulę i koper.
Na koniec doprawiamy rosół do smaku cukrem, solą, pieprzem mielonym i maggi.
Podajemy rosół z makaronem ugotowanym osobno według instrukcji na opakowaniu.
Rosół świąteczny na rurze wołowej gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz