sobota, 26 kwietnia 2025

Rosół świąteczny na rurze wołowej

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie rurami. To bardzo zdrowa zupa, mocno kolagenowa, esencjonalna i jednocześnie bardzo smaczna. Kości długo gotowane nadają jej wyjątkowego sznytu.

Składniki:

  • 1 nóżka z kurczaka-duża , tłusta
  • 2 kawałki kości wołowej ze szpikiem ok. 1/2 kg, tzw. rury
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula z łupiną
  • 1/2 pęczka koperku lub pietruszki
  • 3-4 grzybki suszone
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • 2-3 łyżki maggi
  • makaron krajanka

Sposób wykonania:

Nóżkę z kurczaka i kości ze szpikiem przekładamy do garnka, zalewamy dwoma litrami wody. Dorzucamy marchew, seler, cebulę, grzybki suszone i koper. Wstawiamy na ogień. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień tak, aby wywar tylko pyrkał. Dodajemy przyprawy: łyżeczkę soli, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy wywar 3 godziny na bardzo małym ogniu.



Po tym czasie wyjmujemy z garnka mięso, kości, cebulę i koper.

Na koniec doprawiamy rosół do smaku cukrem, solą, pieprzem mielonym i maggi.

Podajemy rosół z makaronem ugotowanym osobno według instrukcji na opakowaniu.



Rosół świąteczny na rurze wołowej gotowy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz