sobota, 26 kwietnia 2025

Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik jest delikatny, puszysty, a do jego przygotowania potrzebujemy cztery składniki : ser z wiaderka, mleko skondensowane, jajka i budyń. Sernik wyrasta mocno i smakuje wybornie. Jeśli boimy się piec serniki, zacznijmy od tego, zawsze się udaje.

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 530 ml mleka skondensowanego (może być z tubki)
  • 4 jajka L
  • 2 budynie waniliowe
  • szczypta soli

lukier:

  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżki owoców kandyzowanych

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nagrzewamy do 170 °C. Formę prostokątną 28x18cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Koniecznie robimy wysokie burty z papieru, muszą wystawać ponad bok formy, ponieważ sernik bardzo mocno wyrasta w trakcie pieczenia i mógłby się nam wylać z formy, chyba, że mamy formę o wysokim brzegu (8 cm).



Następnie rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Odkładamy na bok. Żółtka przekładamy do misy miksera , dodajemy do nich ser, mleko i budyń. Całość łączymy krótko na wolnych obrotach miksera. Czynność ta trwa ok. 1,5 minuty. Na koniec dajemy do ciasta pianę z białek i łopatką silikonową lub rózgą delikatnie wtłaczamy ją do masy serowej. 



Ciasto przelewamy do formy. Jest dosyć rzadkie. Wkładamy je do piekarnika. Pieczemy 30 minut w 170 °C, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 °C (cały czas funkcja góra -dół bez termoobiegu) i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika.



Przestudzony sernik polewamy lukrem i posypujemy kandyzowanymi owocami.



Lukier. Do miseczki wlewamy wodę i sok z cytryny, wsypujemy cukier puder. Mieszamy całość do rozpuszczenia cukru. Lukier ma mieć konsystencję lejącego się miodu. Jeśli jest za rzadki dodajemy odrobinę cukru pudru. Jeśli zbyt gesty dolewamy kilka kropel wody.

Sernik z mlekiem skondensowanym gotowy!



Nasze rady:

Pamiętajmy o tym, że nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia serników, ponieważ to może spowodować, że sernik mocno opadnie po upieczeniu.

Prawidłowo upieczony sernik powinien wyjść równy – bez dużych pęknięć i zapadniętego środka. Jeśli przy wyrastaniu trochę pęknie, nie szkodzi. Posypiemy go cukrem pudrem, pęknięcia nie będzie widać, a sernikowi to nie odbierze niebiańskiego smaku!

Po całkowitym przestygnięciu możemy włożyć go do lodówki. Ma najlepszą konsystencję na drugi dzień.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz