Doskonała wędlina własnej roboty na święta lub imprezę. Pięknie się prezentuje i wybornie smakuje.
Składniki:
- 1,80 dkg surowego boczku
- 1 łyżka smalcu
- 1 duża cebula
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- bawełniana nić do obwiązania rolady
marynata:
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka majeranku
- pół łyżeczki pieprzu
- 4 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
Nasz boczek jest duży. Możemy z niego zrobić jedną wielką roladę lub dwie mniejsze. My wybrałyśmy wariant drugi, aby nasze roladki kroiły się na mniejsze plastry, czyli takie w sam raz na kromkę chleba.
Przekrojony na pół boczek rozkładamy więc na desce do krojenia i ścinamy jeden brzeg na ukos, tak aby rolada ładnie nam się zawinęła na brzegu (na zdjęciu).
Kawałek, który ścięliśmy włożymy do środka rolady. Następnie cały płat mięsa nacinamy nożem wzdłuż i w poprzek od wewnętrznej strony tak, aby nie poprzecinać na wylot mięsa. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem mięsa i odkładamy je na chwilę na bok.
Przygotowujemy marynatę do boczku. W misce mieszamy olej ze zmiażdżonym uprzednio czosnkiem i wszystkimi pozostałymi przyprawami.
Oba kawałki boczku nacieramy marynatą od wewnętrznej strony. Starannie wmasowujemy w mięso przyprawy. Dajemy na wierzch żurawinę i kładziemy odkrojone kawałki boczku od strony wewnętrznej rolady.
Zawijamy ciasno kawałki boczku i sznurujemy, aby rolady po wystudzeniu miały ładny kształt.
W brytfannie rozgrzewamy tłuszcz, układamy na nim obie rolady, obkładamy je cebulą pokrojoną w piórka. Przykrywamy brytfannę pokrywą. Wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C na 2 godziny.
Po upływie dwóch godzin odkrywamy rolady i trzymamy w piecu do zrumienienia, czyli około 30 minut. Jeśli wytopiło nam się bardzo dużo tłuszczu, należy go trochę odlać przed rumienieniem rolad.
Rolada z boczku z żurawiną gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz