niedziela, 27 kwietnia 2025

Rolada z boczku z żurawiną

Doskonała wędlina własnej roboty na święta lub imprezę. Pięknie się prezentuje i wybornie smakuje.

Składniki:

  • 1,80 dkg surowego boczku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 duża cebula
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • bawełniana nić do obwiązania rolady

marynata:

  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 4 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

Nasz boczek jest duży. Możemy z niego zrobić jedną wielką roladę lub dwie mniejsze. My wybrałyśmy wariant drugi, aby nasze roladki kroiły się na mniejsze plastry, czyli takie w sam raz na kromkę chleba.

Przekrojony na pół boczek rozkładamy więc na desce do krojenia i ścinamy jeden brzeg na ukos, tak aby rolada ładnie nam się zawinęła na brzegu (na zdjęciu).



Kawałek, który ścięliśmy włożymy do środka rolady. Następnie cały płat mięsa nacinamy nożem wzdłuż i w poprzek od wewnętrznej strony tak, aby nie poprzecinać na wylot mięsa. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem mięsa i odkładamy je na chwilę na bok.

Przygotowujemy marynatę do boczku. W misce mieszamy olej ze zmiażdżonym uprzednio czosnkiem i wszystkimi pozostałymi przyprawami.



Oba kawałki boczku nacieramy marynatą od wewnętrznej strony. Starannie wmasowujemy w mięso przyprawy. Dajemy na wierzch żurawinę i kładziemy odkrojone kawałki boczku od strony wewnętrznej rolady.



 Zawijamy ciasno kawałki boczku i sznurujemy, aby rolady po wystudzeniu miały ładny kształt.



W brytfannie rozgrzewamy tłuszcz, układamy na nim obie rolady, obkładamy je cebulą pokrojoną w piórka. Przykrywamy brytfannę pokrywą. Wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C na 2 godziny. 



Po upływie dwóch godzin odkrywamy rolady i trzymamy w piecu do zrumienienia, czyli około 30 minut. Jeśli wytopiło nam się bardzo dużo tłuszczu, należy go trochę odlać przed rumienieniem rolad.



Rolada z boczku z żurawiną gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz