wtorek, 22 kwietnia 2025

Biała smażona z cebulą

Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje biała kiełbasa ze świąt, przyrządzamy z niej więc obiad lub kolację, które nam bardzo smakują i przy okazji nic się nie marnuje. Jedzonko proste i smaczne!

Składniki:

  • 3-4 białe kiełbasy
  • 1-2 cebule
  • czubata łyżka smalcu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki, np. wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego

Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i układamy na nim białe kiełbasy. Rumienimy je z obu stron.

W międzyczasie cebule kroimy w piórka lub półplasterki. Do rzucamy pokrojoną cebulę do zrumienionej kiełbasy. Oprószamy ją przyprawami i smażymy , aż się zeszkli. Na tym etapie wlewamy łyżkę sosu sojowego i całość jeszcze chwilkę podsmażamy.

Biała smażona z cebulą gotowa!



Nasze rady:

Kiełbasę smażymy bez nacinania, aby pozostała soczysta w środku.

Jeśli mamy surową kiełbasę lub jeśli jest gruba to warto ją zaparzyć, czyli włożyć do wrzącej wody na 10- 15 minut, aby po usmażeniu nie była surowa w środku.

Sos sojowy możemy zastąpić octem balsamicznym lub maggi.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz