środa, 23 kwietnia 2025

Czebureki -smażone pierogi z mięsem

Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z kuchni krymsko – tatarskiej, która jest kolebką tej potrawy. Jak się robi czebureki? Dawne czebureki to surowa, siekana jagnięcina , cebula, przyprawy i ciasto pierogowe. Tak przygotowane czebureki z mięsem smaży się na głębokim tłuszczu.  Czebureki robi się bardzo prosto, jeśli ktoś choć raz robił pierogi z mięsem, nie będzie miał z tym kłopotu. Surowe mięso mielone i startą cebulę doprawiamy na pikantnie i takim farszem nadziewamy spore porcje ciasta. Ciasto na czebureki to woda i mąka, aby nie chłonęło tłuszczu dodajemy ocet lub spirytus. Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano. To wszystko!

Składniki:

farsz

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka maggi

ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • 350 ml wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Ciasto. Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, dodajemy spirytus lub ocet. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.



Farsz. Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę trzemy na tarce o grubych oczkach i razem z sokiem, który wydzieliła w trakcie tarcia dodajemy do mięsa. Dorzucamy miękkie masło, maggi i przyprawy. Farsz przyprawiamy mocno, aby był wyrazisty.



Lepimy i smażymy czebureki. Ciasto wałkujemy trochę grubiej niż na pierogi i wycinamy krążki wielkości 17 cm. Możemy posłużyć się talerzykiem. Następnie nakładamy farsz na jedną połowę krążka, przykrywamy farsz drugą połową ciasta i mocno zlepiamy pieróg, staramy się przy tym wypuścić powietrze z pieroga. Pieróg ma być płaski. Na koniec możemy zrobić falbankę radełkiem lub zagnieść brzeg czubkiem widelca. Wszystko po to, aby w trakcie smażenia czebureki nam się nie otwierały. 



Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pierogi ostrożnie. Robimy to tak, aby pieróg zanurzył się cały, a w momencie, gdy wypłynie polewamy wierzch olejem z patelni. Dzięki temu na górnej stronie też powstaną charakterystyczne pęcherzyki.



 Smażymy czebureki po ok. 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.



Podajemy czebureki z gęstą, kwaśną śmietaną. Tak podawała w naszym domu czebureki babcia Ksenia, od której mamy ten przepis. Czebureki jemy rękoma, łyżeczką nakładamy na nie śmietanę. Są w środku bardzo soczyste i chodzi o to, żeby farsz nie wypływał na talerz tylko trafiał prosto do buzi. Wtedy są najsmaczniejsze!


Czebureki -smażone pierogi z mięsem gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz