Bigosik z młodej kapusty z pieczarkami i kiełbasą duszony na szybko jako doskonały dodatek do obiadu lub samodzielne danie na kolację. Sezon na młodą kapustę już pomału się zaczyna warto więc zrobić proste danie, które zachwyci delikatnym smakiem i wiosenną świeżością.
Składniki:
- 20 dkg boczku wędzonego
- 1/2 średniej wielkości główki młodej kapusty
- 2 kiełbasy śląskie
- 25 dkg drobnych pieczarek
- 3-4 listki lubczyku lub 2 łyżki maggi
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżka cukru
- 1/2 szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
Na głębokiej patelni wysmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę (jeśli boczek jest chudy dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego). Następnie dorzucamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Pieczarki kroimy na pół. Dorzucamy na patelnię, lekko solimy i dusimy całość około 10 minut.
Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy lubczyk (u nas mrożony) albo maggi i podlewamy całość wodą. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy bigosik do miękkiej kapusty, nie więcej jak kolejne 10 minut.
Na koniec doprawiamy danie pieprzem, cukrem i solą, zakwaszamy sokiem z cytryny.
Szybki bigosik z młodej kapusty gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz