Najczęściej mięso z rosołu wykorzystujemy jako farsz do pierogów lub dajemy je do potrawki, ale również robimy z niego pasztety. Dzisiaj gotowałyśmy rosół na porcji rosołowej z indyka. Z mięsa i warzyw z naszego rosołu upieczemy prosty, bardzo delikatny i smaczny pasztet.
Składniki:
- 60 dkg ugotowanego mięsa z szyi i skrzydła indyka
- 1 marchewka z rosołu
- 1/4 selera z rosołu
- 2 jajka
- 1 bułka kajzerka
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki rosołu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki smalcu
- keksówka 12x25 cm wysmarowana smalcem
Sposób wykonania:
Kajzerkę zamaczamy w zimnej wodzie, aby całkowicie rozmiękła.
Wystudzone mięso, warzywa (marchew, seler, czosnek) i rozmoczoną, lekko odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia trzy razy. Można zmielić wszystko w malakserze.
Do tak przygotowanej masy dajemy jajka i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę i jeśli jest zbyt zwarta dodajemy trochę odłożonego rosołu. My dodałyśmy 1/4 szklanki.
Przekładamy gotową masę do foremki . Wygładzamy wierzch zwilżoną dłonią. Kładziemy na wierzchu płatki smalcu.
Pasztet pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upieczony wyjmujemy i odkładamy do całkowitego przestudzenia, następnie do lodówki do stężenia.
Pasztet z mięsa z rosołu gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz