MAKATKA

poniedziałek, 17 lutego 2025

Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarniku, uprzednio zamarynowane w ketchupie i ulubionych przyprawach. Obiad leniwej gospodyni - praktycznie sam się robi.

Składniki:

  • 2 duże nóżki z kurczaka
  • 1/2 brokułu
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 25 dkg małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

W misce łączymy olej (4 łyżki) z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, pokrojony w plasterki czosnek). W połowie tak przyrządzonej marynaty zanurzamy mięso. Marynujemy je najmniej pół godziny przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.

Mięso z kurczaka obsmażamy na rumiano na patelni.



W tym czasie przygotowujemy warzywa.

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w dużą kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki. Pieczarki myjemy, jeśli są małe pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka lub półplasterki.

W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warzywa. Polewamy je dwiema łyżkami oleju i oprószamy solą. Mieszamy.



 Na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka i masło. Smarujemy kawałki kurczaka w pozostałej marynacie. Przykrywamy szczelnie wszystko folią, wkładamy do nagrzanego piekarnika.



Po godzinie odkrywamy całość, polewamy mięso wytworzonym sosem i dopiekamy do zrumienienia mięsa i miękkich ziemniaków. U nas trwało to 30 minut, jeśli lubimy mocniej zrumienione mięso możemy dopiekać je jeszcze kilka minut.



Kurczak w marynacie keczupowej pieczony na warzywach gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz