Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarniku, uprzednio zamarynowane w ketchupie i ulubionych przyprawach. Obiad leniwej gospodyni - praktycznie sam się robi.
Składniki:
- 2 duże nóżki z kurczaka
- 1/2 brokułu
- 5-6 średnich ziemniaków
- 25 dkg małych pieczarek
- 1 cebula
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
W misce łączymy olej (4 łyżki) z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, pokrojony w plasterki czosnek). W połowie tak przyrządzonej marynaty zanurzamy mięso. Marynujemy je najmniej pół godziny przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
Mięso z kurczaka obsmażamy na rumiano na patelni.
W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w dużą kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki. Pieczarki myjemy, jeśli są małe pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka lub półplasterki.
W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warzywa. Polewamy je dwiema łyżkami oleju i oprószamy solą. Mieszamy.
Na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka i masło. Smarujemy kawałki kurczaka w pozostałej marynacie. Przykrywamy szczelnie wszystko folią, wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Po godzinie odkrywamy całość, polewamy mięso wytworzonym sosem i dopiekamy do zrumienienia mięsa i miękkich ziemniaków. U nas trwało to 30 minut, jeśli lubimy mocniej zrumienione mięso możemy dopiekać je jeszcze kilka minut.
Kurczak w marynacie keczupowej pieczony na warzywach gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz