MAKATKA

wtorek, 18 lutego 2025

Zupa pomidorowa na mięsie z indyka

Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonałym dodatkiem do niej będzie makaron chow mein. Zupa pyszna jak u babci!

Składniki:

  • rosołowe z indyka, ok. 80 dkg (szyja, skrzydło)
  • włoszczyzna ( 3 średniej wielkości marchewki, 1 duża pietruszka, 1 średni seler, kawałek pora)
  • kostka mrożonego lubczyku lub 2-3 łyżki maggi
  • sól, cukier do smaku
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe
  • 1cebula 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml kremówki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina posiekanej natki pietruszki
  • makaron chow mein – mała paczka 250 g

Sposób przyrządzenia:

Wstawiamy wywar na zupę.

Rosołowe z indyka wkładamy do dużego garnka (ok. 3 l) i zalewamy wodą tak, aby je całkowicie przykryć ( potrzebowałyśmy 1,5 l wody). Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i cebulę.



 Wywar po zagotowaniu solimy i zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 1,5-2 godziny. Po tym czasie odcedzamy go. Warzywa i mięso z indyka zużyjemy do upieczenia pasztetu. Wrzucamy koncentrat pomidorowy i ewentualnie jeszcze doprawiamy wywar do smaku. Na koniec wlewamy śmietankę.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Na talerzach rozkładamy ugotowany makaron i nalewamy pomidorową.



Pomidorowa z makaronem chow mein na indyczynie gotowa!

Pasztet z indyka z wywaru na zupę pomidorową:



 https://rajchelewa.blogspot.com/2025/02/pasztet-z-miesa-z-rosou.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz