Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonałym dodatkiem do niej będzie makaron chow mein. Zupa pyszna jak u babci!
Składniki:
- rosołowe z indyka, ok. 80 dkg (szyja, skrzydło)
- włoszczyzna ( 3 średniej wielkości marchewki, 1 duża pietruszka, 1 średni seler, kawałek pora)
- kostka mrożonego lubczyku lub 2-3 łyżki maggi
- sól, cukier do smaku
- 10 ziarenek pieprzu czarnego, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe
- 1cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml kremówki 30%
- sól i pieprz do smaku
- odrobina posiekanej natki pietruszki
- makaron chow mein – mała paczka 250 g
Sposób przyrządzenia:
Wstawiamy wywar na zupę.
Rosołowe z indyka wkładamy do dużego garnka (ok. 3 l) i zalewamy wodą tak, aby je całkowicie przykryć ( potrzebowałyśmy 1,5 l wody). Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i cebulę.
Wywar po zagotowaniu solimy i zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 1,5-2 godziny. Po tym czasie odcedzamy go. Warzywa i mięso z indyka zużyjemy do upieczenia pasztetu. Wrzucamy koncentrat pomidorowy i ewentualnie jeszcze doprawiamy wywar do smaku. Na koniec wlewamy śmietankę.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na talerzach rozkładamy ugotowany makaron i nalewamy pomidorową.
Pomidorowa z makaronem chow mein na indyczynie gotowa!
Pasztet z indyka z wywaru na zupę pomidorową:
https://rajchelewa.blogspot.com/2025/02/pasztet-z-miesa-z-rosou.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz