Małe, słodkie kulki z resztek biszkoptu po pieczeniu ciasta. Odpowiednio przyprawione smakują jak cukierki z najlepszej cukierni.
Składniki:
- 30 dkg ciasta (resztki biszkoptu, babki, ciastek np. petit beurre lub biszkopcików)
- 150 ml mleka
- 1 czubata łyżka kakao
- 50 g czekolady gorzkiej roztopionej w kąpieli wodnej
- 2-3 czubate łyżki dowolnego dżemu lub powideł śliwkowych
- 2 garści posiekanych orzechów dowolnych
- 4 łyżki spirytusu
- kakao do obtoczenia trufli
- małe papilotki
Sposób wykonania:
Bierzemy dużą miskę, wrzucamy do niej pokruszone resztki ciasta i pozostałe składniki. Mieszamy wszystko rękami, ciasto ma być trochę luźne, ale ma się ładnie kulać w dłoniach. Gotowe kulki obtaczamy w kakao, przekładamy do papilotek i układamy na talerzu. Odkładamy trufle do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby stężały.
Pyszne karnawałowe trufle gotowe!
Nasze rady:
Jeśli ciasto jest zbyt luźne i nie chce się dobrze kulać, można dodać trochę bułki tartej.
Spirytus możemy zastąpić sokiem i skórką otartą z pomarańczy.
Z tej porcji składników wychodzi 20 – 25 trufli o średnicy 3 – 4 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz