MAKATKA

niedziela, 22 grudnia 2024

Trufelki

Małe, słodkie kulki z resztek biszkoptu po pieczeniu ciasta. Odpowiednio przyprawione smakują jak cukierki z najlepszej cukierni.

Składniki:

  • 30 dkg ciasta (resztki biszkoptu, babki, ciastek np. petit beurre lub biszkopcików)
  • 150 ml mleka
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 50 g czekolady gorzkiej roztopionej w kąpieli wodnej
  • 2-3 czubate łyżki dowolnego dżemu lub powideł śliwkowych
  • 2 garści posiekanych orzechów dowolnych
  • 4 łyżki spirytusu
  • kakao do obtoczenia trufli
  • małe papilotki

Sposób wykonania:

Bierzemy dużą miskę, wrzucamy do niej pokruszone resztki ciasta i pozostałe składniki. Mieszamy wszystko rękami, ciasto ma być trochę luźne, ale ma się ładnie kulać w dłoniach. Gotowe kulki obtaczamy w kakao, przekładamy do papilotek i układamy na talerzu. Odkładamy trufle do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby stężały.

Pyszne karnawałowe trufle gotowe!



Nasze rady:

Jeśli ciasto jest zbyt luźne i nie chce się dobrze kulać, można dodać trochę bułki tartej.

Spirytus możemy zastąpić sokiem i skórką otartą z pomarańczy.

Z tej porcji składników wychodzi 20 – 25 trufli o średnicy 3 – 4 cm.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz