MAKATKA

niedziela, 15 grudnia 2024

Śledź w śmietanie

Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego podajemy najczęściej ziemniaki w mundurkach. Danie to gości na naszych stołach w wigilię.

Składniki:

  • 450 g filetów śledzia w oleju a la matias klasycznego
  • 300 g śmietany gęstej, kwaśnej 18%
  • 2 średnie cebule
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Śledzie w śmietanie robimy kilka godzin przed wydaniem na stół, aby trochę postały w lodówce. Będą smaczniejsze. Najpierw kroimy cebulę w grubszą kostkę. Przekładamy ją do miski, solimy i morzymy, czyli wyciskamy dobrze w rękach, aby puściła trochę soku i zmiękła. Posypujemy pieprzem grubo mielonym. Śledzie kroimy na drobniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Łączymy z cebulą. Dodajemy olej ze śledzi i śmietanę. Mieszamy całość, wstawiamy do lodówki.



Śledź w śmietanie gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz