Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego podajemy najczęściej ziemniaki w mundurkach. Danie to gości na naszych stołach w wigilię.
Składniki:
- 450 g filetów śledzia w oleju a la matias klasycznego
- 300 g śmietany gęstej, kwaśnej 18%
- 2 średnie cebule
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Śledzie w śmietanie robimy kilka godzin przed wydaniem na stół, aby trochę postały w lodówce. Będą smaczniejsze. Najpierw kroimy cebulę w grubszą kostkę. Przekładamy ją do miski, solimy i morzymy, czyli wyciskamy dobrze w rękach, aby puściła trochę soku i zmiękła. Posypujemy pieprzem grubo mielonym. Śledzie kroimy na drobniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Łączymy z cebulą. Dodajemy olej ze śledzi i śmietanę. Mieszamy całość, wstawiamy do lodówki.
Śledź w śmietanie gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz