Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłeczniki i tak bardziej po wiejsku jabczoki do których dodawało się trochę smalcu i te ciasta były najsmaczniejsze, bardzo delikatne i kruchutkie. Korzystając z przepisu babci Zosi takie ciacho kruche z jabłkami pieczemy na święta.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki lub tortowej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 100 g smalcu
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 mały cukier wanilinowy
- 3 żółtka
- 1 czubata łyżka kwaśnej, gęstej i zimnej śmietany
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 2 garści rodzynek namoczonych we wrzątku
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kaszki manny
lukier:
- 1 białko
- 100-150 g cukru pudru
Sposób wykonania:
Ciasto.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło i smalec kroimy w kostkę. Dodajemy do mąki i siekamy nożem. Krótko wyrabiamy rękoma, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Żółtka przekładamy do miski razem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietaną. Mieszamy rózgą do jednolitej masy i dodajemy do ciasta . Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.
Masa jabłkowa.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę 1x1 cm. Przekładamy do garnka, w którym roztopiłyśmy masło. Skrapiamy jabłka cytryną Dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Dodajemy do gorącej masy skrobię rozpuszczoną w odrobinie wody i kaszkę mannę. Dokładnie mieszamy, dorzucamy odsączone z wrzątku rodzynki. Odkładamy masę jabłkową do lekkiego przestudzenia.
Pieczemy szarlotkę.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą część ciasta podsypując mąką, przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10 minut.
Wykładamy na podpieczone, gorące ciasto masę jabłkową.
Teraz wałkujemy pozostałą część ciasta i układamy ją na wierzchu. Nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut.
Upieczone ciasto studzimy polewamy lukrem.
Lukier:
Białko ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.
Jabłecznik tradycyjny czyli babciny świąteczny jabczok na smalcu gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz