MAKATKA

poniedziałek, 16 grudnia 2024

Jabłecznik tradycyjny kruchy

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłeczniki i tak bardziej po wiejsku jabczoki do których dodawało się trochę smalcu i te ciasta były najsmaczniejsze, bardzo delikatne i kruchutkie. Korzystając z przepisu babci Zosi takie ciacho kruche z jabłkami pieczemy na święta.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki lub tortowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 100 g smalcu
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 mały cukier wanilinowy
  • 3 żółtka
  • 1 czubata łyżka kwaśnej, gęstej i zimnej śmietany
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 2 garści rodzynek namoczonych we wrzątku
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kaszki manny

lukier:

  • 1 białko
  • 100-150 g cukru pudru

Sposób wykonania:

Ciasto.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło i smalec kroimy w kostkę. Dodajemy do mąki i siekamy nożem. Krótko wyrabiamy rękoma, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Żółtka przekładamy do miski razem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietaną. Mieszamy rózgą do jednolitej masy i dodajemy do ciasta . Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.



Masa jabłkowa.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę 1x1 cm. Przekładamy do garnka, w którym roztopiłyśmy masło. Skrapiamy jabłka cytryną Dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Dodajemy do gorącej masy skrobię rozpuszczoną w odrobinie wody i kaszkę mannę. Dokładnie mieszamy, dorzucamy odsączone z wrzątku rodzynki. Odkładamy masę jabłkową do lekkiego przestudzenia.




Pieczemy szarlotkę.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą część ciasta podsypując mąką, przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10 minut.

Wykładamy na podpieczone, gorące ciasto masę jabłkową.

Teraz wałkujemy pozostałą część ciasta i układamy ją na wierzchu. Nakłuwamy widelcem.

Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut.



Upieczone ciasto studzimy polewamy lukrem.



    Lukier:

    Białko ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.



Jabłecznik tradycyjny czyli babciny świąteczny jabczok na smalcu gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz