MAKATKA

poniedziałek, 16 grudnia 2024

Ciasto Kreolka

Biszkopt mocno czekoladowy, krem lekki, śmietanowo – serowy, w trzech kolorach i smakach. Ciasto szykowne, wielowarstwowe i co najważniejsze – łatwe do upieczenia. Doskonała propozycja na święta!

Składniki:

Ciasto:

  • 220 g mąki tortowej
  • 40 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka rozmiar M
  • szczypta soli
  • 16 g cukru waniliowego
  • 160 g cukru
  • 160 ml mleka
  • 40 g oleju
  • 50 ml mleka do nasączania blatu

Krem:

  • 400 ml kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 300 g sera sernikowego
  • 70 g cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego

Dodatki do kremu:

  • pokruszona góra biszkoptu
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 80 g gorzkiej czekolady do 70%

Trochę wiórków kokosowych do posypania wierzchu ciasta.

Sposób wykonania:

Pieczemy ciasto.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia wsypujemy do miski i łączymy dokładnie rózgą. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy mleko i olej, łączymy z masą. Przesiewamy do masy suche składniki, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.



Przelewamy ciasto do kwadratowej formy o boku 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Upieczone ciasto studzimy, przecinamy na dwa blaty. Górny blat kruszymy na piasek. Dolny blat odkładamy na bok.



Ubijamy krem.

Śmietanka i sery mocno schłodzone.

Kremówkę, serki, cukry wrzucamy do misy miksera i ubijamy na sztywną masę. Uważamy, aby nie przebić masy na masło. Zwykłym mikserem ubijamy krem ok. 5 minut, planetarnym 3-4 minuty.

Gotowy krem dzielimy na trzy równe części. Pierwszą łączymy z 1/3 pokruszonego biszkoptu i wykładamy na nasączony mlekiem spód, ułożony w zapiętej formie.



Drugą część kremu łączymy, za pomocą miksera, z roztopioną gorzką czekoladą i przestudzoną, tak aby nie zwarzyć kremu. Nakładamy na pierwszy krem. Wierzch wyrównujemy.



Następnie posypujemy krem czekoladowy pozostałym pokruszonym biszkoptem ( zostawiamy garść do obsypania boków). 



Trzecią część kremu mieszamy z wiórkami kokosowymi, nakładamy na biszkopt. Wyrównujemy górę ciasta i posypujemy wiórkami.



Pyszne ciasto Kreolka gotowe!



Nasze rady:

Warstwy kremu najlepiej nakładać na siebie za pomocą worka cukierniczego, będą równo rozłożone.

Naszą Kreolkę ozdobiłyśmy świątecznie, ponieważ nadchodzi wielkimi krokami Boże Narodzenie . Ciasto musi wyglądać nadzwyczajnie.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz