Biszkopt mocno czekoladowy, krem lekki, śmietanowo – serowy, w trzech kolorach i smakach. Ciasto szykowne, wielowarstwowe i co najważniejsze – łatwe do upieczenia. Doskonała propozycja na święta!
Składniki:
Ciasto:
- 220 g mąki tortowej
- 40 g kakao
- 8 g proszku do pieczenia
- 4 jajka rozmiar M
- szczypta soli
- 16 g cukru waniliowego
- 160 g cukru
- 160 ml mleka
- 40 g oleju
- 50 ml mleka do nasączania blatu
Krem:
- 400 ml kremówki
- 500 g mascarpone
- 300 g sera sernikowego
- 70 g cukru pudru
- 8 g cukru waniliowego
Dodatki do kremu:
- pokruszona góra biszkoptu
- 50 g wiórków kokosowych
- 80 g gorzkiej czekolady do 70%
Trochę wiórków kokosowych do posypania wierzchu ciasta.
Sposób wykonania:
Pieczemy ciasto.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia wsypujemy do miski i łączymy dokładnie rózgą. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy mleko i olej, łączymy z masą. Przesiewamy do masy suche składniki, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
Przelewamy ciasto do kwadratowej formy o boku 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Upieczone ciasto studzimy, przecinamy na dwa blaty. Górny blat kruszymy na piasek. Dolny blat odkładamy na bok.
Ubijamy krem.
Śmietanka i sery mocno schłodzone.
Kremówkę, serki, cukry wrzucamy do misy miksera i ubijamy na sztywną masę. Uważamy, aby nie przebić masy na masło. Zwykłym mikserem ubijamy krem ok. 5 minut, planetarnym 3-4 minuty.
Gotowy krem dzielimy na trzy równe części. Pierwszą łączymy z 1/3 pokruszonego biszkoptu i wykładamy na nasączony mlekiem spód, ułożony w zapiętej formie.
Drugą część kremu łączymy, za pomocą miksera, z roztopioną gorzką czekoladą i przestudzoną, tak aby nie zwarzyć kremu. Nakładamy na pierwszy krem. Wierzch wyrównujemy.
Następnie posypujemy krem czekoladowy pozostałym pokruszonym biszkoptem ( zostawiamy garść do obsypania boków).
Trzecią część kremu mieszamy z wiórkami kokosowymi, nakładamy na biszkopt. Wyrównujemy górę ciasta i posypujemy wiórkami.
Pyszne ciasto Kreolka gotowe!
Nasze rady:
Warstwy kremu najlepiej nakładać na siebie za pomocą worka cukierniczego, będą równo rozłożone.
Naszą Kreolkę ozdobiłyśmy świątecznie, ponieważ nadchodzi wielkimi krokami Boże Narodzenie . Ciasto musi wyglądać nadzwyczajnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz