piątek, 29 listopada 2024

Śledź po góralsku

Doskonała sałatka śledziowa. Możemy ją podać i w wigilię i następnego dnia, w święto Bożego Narodzenia. Sałatka wzbogacona o sos, którego najważniejszym składnikiem jest bryndza i jej wyrazisty smak nadający śledziom wyjątkowego smaku!

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 dag bryndzy
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 1/2 świeżej lub marynowanej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Czosnek obieramy, kroimy, rozcieramy z pieprzem, odrobiną soli i bryndzą na gładką masę. Śmietanę i majonez łączymy z bryndzą i czosnkiem.

 Tak przygotowany sos mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, groszkiem, papryką i ogórkiem również pokrojonymi w kosteczkę.

 Filety porcjujemy, układamy na półmisku i polewamy sosem. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziły. Przed wydaniem na stół posypujemy świeżo posiekaną natką.



Śledź po góralsku gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz