Doskonała sałatka śledziowa. Możemy ją podać i w wigilię i następnego dnia, w święto Bożego Narodzenia. Sałatka wzbogacona o sos, którego najważniejszym składnikiem jest bryndza i jej wyrazisty smak nadający śledziom wyjątkowego smaku!
Składniki:
- 6 filetów śledziowych
- 3 ząbki czosnku
- 25 dag bryndzy
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 1/2 świeżej lub marynowanej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Czosnek obieramy, kroimy, rozcieramy z pieprzem, odrobiną soli i bryndzą na gładką masę. Śmietanę i majonez łączymy z bryndzą i czosnkiem.
Tak przygotowany sos mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, groszkiem, papryką i ogórkiem również pokrojonymi w kosteczkę.
Filety porcjujemy, układamy na półmisku i polewamy sosem. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziły. Przed wydaniem na stół posypujemy świeżo posiekaną natką.
Śledź po góralsku gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz