Pieczony schab nadziewany suszonymi śliwkami i żurawiną, zanurzony w przyprawach. Doskonałe danie na świąteczny stół. Można go podać z sosem jako danie obiadowe lub kroić jak wędlinę, a sos użyć do bigosu. Schab jest przewyborny i jak to wyrób domowej roboty, najlepszy ze wszystkich szynek podanych na stół.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości ( ładny, gruby kawałek)
- garść śliwek suszonych i żurawiny suszonej
- 2-3 łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka, pieprz ziołowy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3/4 szklanki wody lub bulionu
- 1 łyżka magii
- 1 łyżka smalcu
Sposób wykonania:
Schab myjemy i osuszamy. Ostrym, długim nożem nacinamy środek mięsa, nie docinając do końca. Robimy miejsce w schabie na suszone owoce, którymi wypełniamy nacięcie. Następnie nacieramy mięso mieszanką przypraw i oleju. Zawijamy schab w folię i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Kiedy mięso przejdzie przyprawami, rozgrzewamy w brytfannie smalec i obsmażamy schab na rumiano ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Podsmażamy je na szklisto. Wlewamy bulion lub wodę i magii. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Przykrywamy brytfannę pokrywą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C, na godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160 °C i dopiekamy już odkryty schab do miękkości i zrumienienia. Polewamy go czasami wytworzonym sosem. Pieczemy schab jeszcze 30- 40 minut. Upieczony schab wyjmujemy z brytfanny, przykrywamy folią i odkładamy do całkowitego przestudzenia, najlepiej do lodówki.
Schab z żurawiną i śliwką gotowy!
Nasze rady:
Możemy schab pokroić jak wędlinę lub porcjować na grubsze kawałki, sos zagęścić mąką i podać do obiadu z ulubionymi dodatkami. W obu wersjach schab ze śliwką i żurawiną jest znakomity.
Do przyprawiania mięs używamy często pieprz ziołowy. Jest to mieszanka przypraw idealna, zwłaszcza do różnych mięs i kapusty. W skład dobrego pieprzu ziołowego wchodzą następujące przyprawy: gorczyca, papryka wędzona, kolendra, kminek, majeranek, chili, czosnek, liść laurowy. Możemy sami skomponować pieprz ziołowy lub kupić gotowy. Patrzmy jednak na skład na opakowaniu, czy jest atrakcyjny i czy warto go kupić. Polecamy tę przyprawę gorąco, jest ona używana w naszej kuchni od niepamiętnych czasów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz