MAKATKA

wtorek, 22 października 2024

Ciasto czekoladowe z polewą

Ciasto czekoladowe z polewą

Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i mocno czekoladowe!

Składniki:

ciasto:
  • 3 jajka M
  • 150 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 120 ml oleju bezzapachowego
  • 150 ml mleka
  • 230 g mąki tortowej
  • 20 g kakao
  • 15 g proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • 100 ml mleka + 4-5 łyżek do nasączenia ciasta
  • 100 g czekolady gorzkiej do 60% kakao
Sposób wykonania:

Formę okrągłą o wymiarach 22 lub 24 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C (góra-dół bez termoobiegu). Użyłyśmy foremki do babki ozdobnej, ale możemy wziąć tortownicę, Przy większej średnicy formy ciasto nam się mniej wybrzuszy i będzie lepiej układać się na paterze.

Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę rózgą 2-3 minuty, aż trochę się napuszy.

Do tak ubitej masy wlewamy olej i mleko. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy składniki ciasta tylko do ich połączenia.




Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy i stukamy foremką o blat 2-3 razy, aby pozbyć się nadmiaru powietrza w cieście.



Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do 40 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, wyjmujemy z formy, układamy do góry spodem i nasączamy mlekiem. 





Następnie polewamy czekoladą roztopioną z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewa powinna być lekko przestudzona. Możemy posypać ciasto dodatkowo gotową posypką.




Ciasto czekoladowe z polewą gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz