Pierogi ruskie do zamrożenia
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować później. Doskonała propozycja dla osób pracujących. Poświęcamy jeden wolny ranek na lepienie pierogów, zamrażamy i mamy szybki obiad, który możemy przygotować w pół godzinki po pracy. Wystarczy wrzucić pierogi na wrzącą, osoloną wodę, pogotować kilka chwil, polać ulubioną okrasą i gotowe!
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 500 (nie czubate)
- 2 łyżki miękkiego masła lub 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 1 szklanka wrzątku
- 30 dkg twarogu tłustego lub półtłustego
- 60 dkg ziemniaków
- czubata łyżka masła
- cebula
- sól i pieprz mielony do smaku
Ciasto:
Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtko i olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek.
Farsz:
Ziemniaki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy. Ostudzone ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Farsz należy mocno przyprawić, aby miał wyrazisty pieprzny smak. Teraz szklimy na patelni drobno pokrojoną cebulę z masłem i dodajemy do farszu. Mieszamy wszystko i farsz gotowy.
Lepimy i zamrażamy pierogi:
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą wałkujemy cienko (ok. 2 mm) i szklanką lub wykrawaczką do pierogów ( 7 cm średnicy) wyciskamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżeczkę farszu. Składamy krążek na pół i zlepiamy dokładnie brzegi uważając, aby nadzienie nie wchodziło w zlepiany brzeg, bo pierogi będą się rozklejać podczas gotowania. Ulepione pierogi układamy na tackach podsypanych obficie mąką tak, aby nie stykały się ze sobą. Tacki pełne pierogów wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny. Po tym czasie możemy je przełożyć do woreczków foliowych i ponownie włożyć do zamrażarki.
Nasze rady:
Pierogi wyjęte z zamrażarki gotujemy tak jak świeże, lecz trochę dłużej.
Ciasto zaparzane wrzątkiem jest miękkie, ale mocne i doskonale nadaje się do zamrażania bez wstępnego obgotowywania. Pierogi zamrażane w ten sposób smakują jak świeżo ulepione.
Warto ulepić sobie trochę pierogów lub uszek na zapas. Szczególnie w okresie przed świętami, kiedy mamy dużo pracy takie zapasy bardzo się przydają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz