MAKATKA

środa, 23 października 2024

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

Tak się kiedyś jadało, prosto i smacznie. Ten barszcz zabielony kwaśną śmietaną plus ziemniaki podsmażane na boczku to obiad naszego dzieciństwa. Nie można go zapomnieć. Dzisiaj wśród dań wyszukanych, często egzotycznych babciny barszczyk z pyrkami zawsze będzie mile widziany na naszych stołach tak jak pierogi, bigos czy żurek.

Składniki:

  • 2 uda z kurczaka
  • 4 średnie buraki
  • włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por, cebula w łupinie)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 grzybki suszone
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżka majeranku suszonego
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 pęczka koperku
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 1 łyżka smalcu lub oleju rzepakowego
  • 1 kg ziemniaków

Sposób wykonania:

Umyte udka wkładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, w trakcie gotowania szumujemy wywar i zmniejszamy ogień. Dodajemy obraną i umytą włoszczyznę i grzybki. Solimy zupę, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy zupę pod przykryciem 40-50 min, aż mięso będzie miękkie. Pokrywka ma być uchylona, a zupa ma tylko mrugać.



 Ugotowane udka kurczaka wyjmujemy z garnka (możemy je dodać na koniec jako wkładkę do zupy lub użyć np. do pierożków, krokietów) i dokładamy buraczki ( obrane i przekrojone na połówki ) . Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy garnek z ognia, wyciągamy buraczki i trzemy je na tarce o grubych oczkach, wrzucamy ponownie do barszczu, który w tym momencie uzyska głęboki, buraczkowy kolor. Przyprawiamy zupę – dodajemy zmiażdżony czosnek, majeranek, sok z cytryny, cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz maggi. Na koniec przecedzamy barszcz i zabielamy. Hartujemy kwaśną śmietanę rozmieszaną z czubatą łyżką mąki kilkoma łyżkami gorącego barszczu, wlewamy do zupy stopniowo, ciągle mieszając. Podgrzewamy barszcz tak, żeby się nie zagotował.

Ziemniaki obrane gotujemy do miękkości . Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wytapiamy na nim boczek pokrojony w kostkę, aż się przyrumieni. Dorzucamy na patelnię ugotowane i utłuczone ziemniaki. Lekko podsmażamy. Posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z barszczem zabielanym tak jak lubimy, czyli osobno lub w zupie.


Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz