Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami
Tak się kiedyś jadało, prosto i smacznie. Ten barszcz zabielony kwaśną śmietaną plus ziemniaki podsmażane na boczku to obiad naszego dzieciństwa. Nie można go zapomnieć. Dzisiaj wśród dań wyszukanych, często egzotycznych babciny barszczyk z pyrkami zawsze będzie mile widziany na naszych stołach tak jak pierogi, bigos czy żurek.
Składniki:
- 2 uda z kurczaka
- 4 średnie buraki
- włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por, cebula w łupinie)
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki maggi
- 1 łyżeczka cukru
- 2 grzybki suszone
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 czubata łyżka majeranku suszonego
- 1 czubata łyżka mąki
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 pęczka koperku
- 20 dkg boczku wędzonego
- 1 łyżka smalcu lub oleju rzepakowego
- 1 kg ziemniaków
Sposób wykonania:
Umyte udka wkładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, w trakcie gotowania szumujemy wywar i zmniejszamy ogień. Dodajemy obraną i umytą włoszczyznę i grzybki. Solimy zupę, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy zupę pod przykryciem 40-50 min, aż mięso będzie miękkie. Pokrywka ma być uchylona, a zupa ma tylko mrugać.
Ugotowane udka kurczaka wyjmujemy z garnka (możemy je dodać na koniec jako wkładkę do zupy lub użyć np. do pierożków, krokietów) i dokładamy buraczki ( obrane i przekrojone na połówki ) . Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy garnek z ognia, wyciągamy buraczki i trzemy je na tarce o grubych oczkach, wrzucamy ponownie do barszczu, który w tym momencie uzyska głęboki, buraczkowy kolor. Przyprawiamy zupę – dodajemy zmiażdżony czosnek, majeranek, sok z cytryny, cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz maggi. Na koniec przecedzamy barszcz i zabielamy. Hartujemy kwaśną śmietanę rozmieszaną z czubatą łyżką mąki kilkoma łyżkami gorącego barszczu, wlewamy do zupy stopniowo, ciągle mieszając. Podgrzewamy barszcz tak, żeby się nie zagotował.
Ziemniaki obrane gotujemy do miękkości . Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wytapiamy na nim boczek pokrojony w kostkę, aż się przyrumieni. Dorzucamy na patelnię ugotowane i utłuczone ziemniaki. Lekko podsmażamy. Posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z barszczem zabielanym tak jak lubimy, czyli osobno lub w zupie.
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz