MAKATKA

poniedziałek, 21 października 2024

Nóżki z kurczaka pieczone na blaszce

Nóżki z kurczaka pieczone na blaszce

Proste danie z piekarnika -nóżki z kurczaka pieczone z ziemniakami i dynią hokkaido. Obiad, który sam się robi, wystarczy położyć mięso i warzywa na blaszce i upiec.

Składniki:

  • 6 nóżek z kurczaka
  • 1 nieduża dynia hokkaido
  • 12-15 ziemniaków
  • mały pęczek oregano lub suszone zioła, np. tymianek, rozmaryn
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki maggi
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • sól i pierz do smaku

Sposób wykonania:

W misce łączymy olej z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, sos sojowy, maggi i zmiażdżony czosnek). W tak przyrządzonej marynacie zanurzamy nóżki kurczaka podzielone na podudzia i pałki. Kurczaka marynujemy najmniej pół godziny przed pieczeniem.



Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Na blaszce piekarnikowej wykładamy papier do pieczenia.

Ziemniaki dokładnie szorujemy, przekrawamy na połówki lub jeśli są większe na ćwiartki. Dynię obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w plastry grubości do 2 cm.

Na blasze wyłożonej papierem wykładamy na środku nóżki z kurczaka. Po bokach układamy ziemniaki i dynię. Polewamy warzywa marynatą. Posypujemy całość świeżymi lub suszonymi ziołami.



Na koniec warzywa oprószamy solą. Przykrywamy szczelnie wszystko folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po dziesięciu minutach podlewamy blaszkę 1/2 szklanki wody.



Po godzinie odkrywamy całość, polewamy roztopionym masłem i dopiekamy do zrumienienia mięsa. U nas to trwało 40 minut, jeśli lubimy mocniej zrumienione mięso i warzywa możemy dopiekać je jeszcze kilka minut. Sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie.



Nóżki z kurczaka w warzywach gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz