Nóżki z kurczaka pieczone na blaszce
Proste danie z piekarnika -nóżki z kurczaka pieczone z ziemniakami i dynią hokkaido. Obiad, który sam się robi, wystarczy położyć mięso i warzywa na blaszce i upiec.
Składniki:
- 6 nóżek z kurczaka
- 1 nieduża dynia hokkaido
- 12-15 ziemniaków
- mały pęczek oregano lub suszone zioła, np. tymianek, rozmaryn
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki maggi
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
- sól i pierz do smaku
Sposób wykonania:
W misce łączymy olej z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, sos sojowy, maggi i zmiażdżony czosnek). W tak przyrządzonej marynacie zanurzamy nóżki kurczaka podzielone na podudzia i pałki. Kurczaka marynujemy najmniej pół godziny przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Na blaszce piekarnikowej wykładamy papier do pieczenia.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, przekrawamy na połówki lub jeśli są większe na ćwiartki. Dynię obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w plastry grubości do 2 cm.
Na blasze wyłożonej papierem wykładamy na środku nóżki z kurczaka. Po bokach układamy ziemniaki i dynię. Polewamy warzywa marynatą. Posypujemy całość świeżymi lub suszonymi ziołami.
Na koniec warzywa oprószamy solą. Przykrywamy szczelnie wszystko folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po dziesięciu minutach podlewamy blaszkę 1/2 szklanki wody.
Po godzinie odkrywamy całość, polewamy roztopionym masłem i dopiekamy do zrumienienia mięsa. U nas to trwało 40 minut, jeśli lubimy mocniej zrumienione mięso i warzywa możemy dopiekać je jeszcze kilka minut. Sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie.
Nóżki z kurczaka w warzywach gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz