Surówka z pora do obiadu
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak wracamy do starego, sprawdzonego przepisu z klasycznym połączeniem pora z jabłkiem, marchewką i prostym sosem winegret . Do naszej surówki z pora dodamy jeszcze rzodkiewkę, która doda ostrości i podbije smak surówki.
Składniki:
- por (biała część) 300g
- 1 duża marchew
- 1 jabłko
- 5-6 rzodkiewek
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Po pokrojeniu zalewamy go zimną wodą na 1-2 minuty, a następnie odsączamy na sitku. Lekko odciskamy i przekładamy do miski. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko i rzodkiewkę ścieramy tak jak marchewkę. Dodajemy do pora i skrapiamy sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało.
Następnie dodajemy do warzyw olej, pieprz, sól,, cukier i ewentualnie jeszcze trochę soku z cytryny. Dokładnie łączymy. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce, ale równie dobrze smakuje podana od razu po przygotowaniu.
Surówka z pora z rzodkiewką i jabłkiem doskonale pasuje do delikatnych mięs, szczególnie nie przyprawianych na ostro. Doskonale podbija ich smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz