Klops z pieczarkami
Klops albo inaczej pieczeń rzymska z pieczarkami. Proste pyszne danie obiadowe lub doskonała, domowa wędlina na chleb.
Składniki:
- 200 g małych pieczarek
- 500 g mielonej łopatki
- 150 g smalcu
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 bułka namoczona w szklance zimnego mleka
- 1 łyżka tymianku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki bułki tartej +do podsypania foremki
Sposób przygotowania:
Smażymy cebulę do zeszklenia na 100 g rozpuszczonego smalcu. Dodajemy do niej pieczarki pokrojone w plasterki i lekko solimy. Podsmażamy pieczarki, aż wyparuje płyn i grzyby lekko się zrumienią. Całość lekko studzimy i wrzucamy do miski, w której będziemy wyrabiać mięso. Dodajemy jajka, odciśniętą bułkę z mleka i bułkę tartą, przyprawy i mieloną łopatkę. Wyrabiamy mięso starannie, klops będzie smaczniejszy.
Następnie przekładamy gotowego klopsa do foremki o wymiarach 25x12 cm, natłuszczonej smalcem i posypanej bułką tartą. Upychamy mięso w foremce. Na koniec stukamy kilka razy keksówką o blat, aby pozbyć się powietrza. Na wierzchu kładziemy plasterki pozostałego smalcu. Wkładamy klopsa do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 50 minut.
Upieczonego klopsa wykładamy na półmisek do przestudzenia. Kiedy pieczeń rzymska stężeje można ją kroić na cienkie plastry.
Pieczeń rzymską możemy podawać jako wędlinę, uprzednio schłodzoną w lodówce, ale możemy również serwować na ciepło, najlepiej z sosem chrzanowym, koperkowym lub musztardowym i ziemniakami albo kaszą. Klops na obiad to też doskonały pomysł.
Klops z pieczarkami czyli pieczeń rzymska gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz