MAKATKA

czwartek, 26 września 2024

Klops z pieczarkami

Klops z pieczarkami

Klops albo inaczej pieczeń rzymska z pieczarkami. Proste pyszne danie obiadowe lub doskonała, domowa wędlina na chleb.

Składniki:

  • 200 g małych pieczarek
  • 500 g mielonej łopatki
  • 150 g smalcu
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 bułka namoczona w szklance zimnego mleka
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej +do podsypania foremki

Sposób przygotowania:

Smażymy cebulę do zeszklenia na 100 g rozpuszczonego smalcu. Dodajemy do niej pieczarki pokrojone w plasterki i lekko solimy. Podsmażamy pieczarki, aż wyparuje płyn i grzyby lekko się zrumienią. Całość lekko studzimy i wrzucamy do miski, w której będziemy wyrabiać mięso. Dodajemy jajka, odciśniętą bułkę z mleka i bułkę tartą, przyprawy i mieloną łopatkę. Wyrabiamy mięso starannie, klops będzie smaczniejszy. 



Następnie przekładamy gotowego klopsa do foremki o wymiarach 25x12 cm, natłuszczonej smalcem i posypanej bułką tartą. Upychamy mięso w foremce. Na koniec stukamy kilka razy keksówką o blat, aby pozbyć się powietrza. Na wierzchu kładziemy plasterki pozostałego smalcu. Wkładamy klopsa do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 50 minut.



 Upieczonego klopsa wykładamy na półmisek do przestudzenia. Kiedy pieczeń rzymska stężeje można ją kroić na cienkie plastry.

Pieczeń rzymską możemy podawać jako wędlinę, uprzednio schłodzoną w lodówce, ale możemy również serwować na ciepło,  najlepiej z sosem chrzanowym, koperkowym lub musztardowym i ziemniakami albo kaszą. Klops na obiad to też doskonały pomysł.



Klops z pieczarkami czyli pieczeń rzymska gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz