Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu
Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.
Składniki:
- 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 duże jabłko
- 1 duża marchew
sos do surówki:
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Najpierw robimy sos do sałatki.
Do kubeczka dajemy oliwę, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.
Kapustę pekińską szatkujemy drobno (możemy zetrzeć na tarce – oczka do plastrów) i przekładamy do miski. Solimy lekko, mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, obrane jabłko i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało. Dodajemy pokrojone i starte warzywa do kapusty. Mieszamy całość, polewamy sosem.
Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz