MAKATKA

środa, 25 września 2024

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża marchew

sos do surówki:

  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do sałatki.

Do kubeczka dajemy oliwę, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.

Kapustę pekińską szatkujemy drobno (możemy zetrzeć na tarce – oczka do plastrów) i przekładamy do miski. Solimy lekko, mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, obrane jabłko i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało. Dodajemy pokrojone i starte warzywa do kapusty. Mieszamy całość, polewamy sosem.

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu gotowa! 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz