MAKATKA

piątek, 6 września 2024

Roladki z kurczaka nadziewane kurkami

Roladki z kurczaka nadziewane kurkami

Zawijane i panierowane w bułce tartej piersi z kurczaka z nadzieniem z kurek i sera to nasza propozycja na niedzielny obiad. Mięso delikatne z przepyszną niespodzianką w środku.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g kurek
  • 100 g sera żółtego twardego
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 cebula
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki masła
  • pieprz ziołowy i papryka czerwona mielona
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do oprószenia roladek
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej

Sposób wykonania:

Oczyszczamy kurki. Polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować metodę skuteczną i szybką z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i  odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie.

Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, większe rozdzielamy na pół.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, odrobinę solimy i doprowadzamy do zeszklenia.

Na zeszkloną cebulę dajemy kurki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem.



Wlewamy śmietanę. Podgrzewamy kurki 1-2 minuty, aż śmietanka zagęści grzyby. Zestawiamy farsz z ognia. Do lekko przestudzonego dodajemy ser starty na drobnych oczkach. Możemy użyć dowolny ser żółty twardy.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Rozkładamy na desce do krojenia, przykrywamy folią spożywczą a następnie rozbijamy na cienkie płaty. Rozbite piersi oprószamy solą i pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką. Jeśli piersi są duże możemy odkroić polędwiczki i również je rozbić i nadziać.



Na każdy płat mięsa nakładamy łyżkę nadzienia grzybowego. Zawijamy roladki tak jak zrazy, szczelnie, aby nadzienie nam nie wyciekało w trakcie smażenia. Jeśli mamy dużo czasu włóżmy roladki na chwilę do lodówki, będą lepiej się formowały w trakcie panierowania.



Gotowe roladki obtaczamy w mące oraz roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki na rumiano z obu stron.



 W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, dodajemy łyżkę masła i rumiane roladki przekładamy do naczynia. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 30 minut, aby doszły w środku.

Roladki z kurczaka nadziewane kurkami gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz