Roladki z kurczaka nadziewane kurkami
Zawijane i panierowane w bułce tartej piersi z kurczaka z nadzieniem z kurek i sera to nasza propozycja na niedzielny obiad. Mięso delikatne z przepyszną niespodzianką w środku.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g kurek
- 100 g sera żółtego twardego
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 cebula
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki masła
- pieprz ziołowy i papryka czerwona mielona
- sól i pieprz do smaku
- mąka do oprószenia roladek
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
Sposób wykonania:
Oczyszczamy kurki. Polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować metodę skuteczną i szybką z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie.
Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, większe rozdzielamy na pół.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, odrobinę solimy i doprowadzamy do zeszklenia.
Na zeszkloną cebulę dajemy kurki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem.
Wlewamy śmietanę. Podgrzewamy kurki 1-2 minuty, aż śmietanka zagęści grzyby. Zestawiamy farsz z ognia. Do lekko przestudzonego dodajemy ser starty na drobnych oczkach. Możemy użyć dowolny ser żółty twardy.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Rozkładamy na desce do krojenia, przykrywamy folią spożywczą a następnie rozbijamy na cienkie płaty. Rozbite piersi oprószamy solą i pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką. Jeśli piersi są duże możemy odkroić polędwiczki i również je rozbić i nadziać.
Na każdy płat mięsa nakładamy łyżkę nadzienia grzybowego. Zawijamy roladki tak jak zrazy, szczelnie, aby nadzienie nam nie wyciekało w trakcie smażenia. Jeśli mamy dużo czasu włóżmy roladki na chwilę do lodówki, będą lepiej się formowały w trakcie panierowania.
Gotowe roladki obtaczamy w mące oraz roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki na rumiano z obu stron.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, dodajemy łyżkę masła i rumiane roladki przekładamy do naczynia. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 30 minut, aby doszły w środku.
Roladki z kurczaka nadziewane kurkami gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz