Wiosenny kapuśniak z młodych warzyw
Wiosenna zupa z młodą kapustą, ziemniakami i kalarepą na bulionie warzywnym lub drobiowym. Prosta i błyskawiczna, delikatna i smaczna.
Składniki:
- 2,5 do 3 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 duża marchew
- 6-8 małych młodych ziemniaków
- 1 duża kalarepa
- 1/2 główki małej kapusty
- 2-3 listki lubczyku
- 2 gałązki selera naciowego z liśćmi
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- czubata łyżka masła
Sposób wykonania:
Bulion przelewamy do garnka i podgrzewamy.
W międzyczasie obieramy kalarepę, kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki wyszorowane kroimy na ćwiartki, seler i lubczyk kroimy drobno.
Wrzucamy pokrojone warzywa do gorącego bulionu i gotujemy całość do miękkości (do 20 minut).
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do zupy. Gotujemy zupę jeszcze 10 minut.
Na koniec dajemy do kapuśniaku łyżkę masła, doprawiamy ją solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką.
Wiosenny kapuśniak z młodych warzyw gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz