MAKATKA

piątek, 7 czerwca 2024

Wiosenny kapuśniak z młodych warzyw

Wiosenny kapuśniak z młodych warzyw

Wiosenna zupa z młodą kapustą, ziemniakami i kalarepą na bulionie warzywnym lub drobiowym. Prosta i błyskawiczna, delikatna i smaczna.

Składniki:

  • 2,5 do 3 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 duża marchew
  • 6-8 małych młodych ziemniaków
  • 1 duża kalarepa
  • 1/2 główki małej kapusty
  • 2-3 listki lubczyku
  • 2 gałązki selera naciowego z liśćmi
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • czubata łyżka masła

Sposób wykonania:

Bulion przelewamy do garnka i podgrzewamy.

W międzyczasie obieramy kalarepę, kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki wyszorowane kroimy na ćwiartki, seler i lubczyk kroimy drobno. 



Wrzucamy pokrojone warzywa do gorącego bulionu i gotujemy całość do miękkości (do 20 minut).

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do zupy. Gotujemy zupę jeszcze 10 minut.



Na koniec dajemy do kapuśniaku łyżkę masła, doprawiamy ją solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką.

Wiosenny kapuśniak z młodych warzyw gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz